Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obama namjerava "završiti posao" u Afganistanu

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da namjerava "završiti posao " u Afganistanu, te najavio da će idućega tjedna objaviti novu američku strategiju u osmogodišnjem ratu u toj zemlji, koja će prema najavama iz izvora administracije uključivati slanje više od 30.000 dodatnih američkih vojnika. Obama je u ponedjeljak navečer održao svoj deveti sastanak ratnog vijeća, s kojim su zaključene dvomjesečne konzultacije oko daljnih koraka u Afganistanu, a Bijela kuća je najavila objavu odluke u roku od "nekoliko dana".



Američka TV mreža CBS objavila je utorak da Obama ima rezerviran udarni večernji termin 1. prosinca za televizijsko obraćanje naciji, u kojem bi trebao objaviti odluku o Afganistanu.

"Nakon osam godina, od kojih u nekima nismo imali ni resurse niti strategiju da obavimo posao, moja je namjera završiti posao", rekao je Obama na konferenciji za tisak u Bijeloj kući nakon sastanka s indijskim premijerom Manmohanom Singhom. "Uvjeren sam da će Amerikanci, kada čuju naše jasno obrazloženje za ono što tamo radimo i kako namjeravao ostvariti naše ciljeve, pružiti svoju potporu", dodao je Obama odgovarajući na pitanje novinara.

U anketi CNN/ORC-a objavljenoj u utorak, na pitanje podržavate li odluku o slanju najmanje 34.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan, 50 posto Amerikanaca odgovorilo je da podržava, a 49 posto da je protiv. Ispitivanje je pokazalo da sam rat u Afganistanu podržava 45 posto Anmerikanaca, a protiv je 52 posto. Obama je najavio da će odluku o strategiji u Afganistanu objaviti "uskoro", nakon Dana zahvalnosti "Thanksgivinga" koji se obilježava u četvrtak 26. studenoga i cijelog predstojećeg vikenda.

"Uskoro ću Amerikancima objaviti kako namjeravamno dalje", rekao je Obama istučući da je provedena strateška revizija bila sveobuhvatna i iznimno korisna, te da je okupilaključne vojne i civilne savjetnike. "U našem je strateškom interesu, u interesu naše nacionalne sigurnosti, osigurati da Al Kaida i njezini ekstremistički saveznici ne mogu učinkovito djelovati u tim područjima. Mi ćemo onesposobiti i uništiti njihovu mrežu a stabilnost Afganistana važna je u tom procesu", rekao je Obama.

Prema izvorima administracije koje citiraju američki mediji, očekuje se da će Obama objaviti odluku o slanju između 32,000 i 35,000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan, što je nešto manje od 40,000 koliko je tražio tamošnji zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a general Stanley McChrystal. Amerikanci u Afganistanu trenutačno imaju 68,000 vojnika, a NATO saveznici 32,000. Obama je naznačio da će u objavi nove strategije govoriti i o obvezama NATO saveznika u Afganistanu, te o procesu pripreme afganistanske vojske i policije da preuzmu odgovornost za sigurnost zemlje, odnosno o izlaznoj strategiji za američke i NATO snage.

Post je objavljen 25.11.2009. u 11:41 sati.