Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Vijeće sigurnosti UN-a o pogoršanju stanja u BiH

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je raspravljao o redovitom polugodišnjem izvješću visokog predstavnika u BiH, pri čemu je ocijenjeno da se politička situacija dodatno pogoršala zbog podjela u najvišem političkom vodstvu zemlje. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u izvješću je kazao kako "niz prepreka, odgoda i neuspjeha" priječi napredak u rješavanju sporova oko političkog vodstva, ustava i primjene Daytonskog mirovnog sporazuma.



"Svi su ti neuspjesi posljedica političkih razlika i opstrukcija", rekao je Inzko, označivši kao glavni izvor opstrukcije srpski entitet u BiH.

"Republika Srpska stvorila bi svakih toliko problem na državnoj razini, a onda bi kritizirala državu zbog postojanja tog problema", rekao je visoki predstavnik i posebni predstavnik EU-a, ističući kako se "maloj skupini pojedinaca ne može dozvoliti da ignoriraju nade i zajedničke napore milijuna građana BiH". Po Inzkovim je riječima ove godine u BiH desetine tisuća građana ostalo bez posla zbog svjetske recesije i nedonošenja ključnih zakona, dok "politički establišment ignorira egzistencijalnu krizu u kojoj su se našle stotine tisuća obitelji". Također je ukazao na izostanak napretka u usklađivanju javne uprave i javnih medija s europskim standardima i upozorio na "rastuće politiziranje pitanja povratka izbjeglica".

Inicijativu EU-a i SAD-a za ustavne promjene, opisao je kao odlučan pokušaj da se izravno krene u rješavanje političkih problema koje su u središtu poteškoća s kojima se BiH danas suočava. Zamjenica veleposlanika SAD-a pri UN-u Rosemary DiCarlo, ocijenila je zabrinjavajućim izostanak napretka u BiH na mnogim područjima od priprema za prijenos ovlasti OHR-a na posebnog predstavnika EU, do priprema za pristupanje EU i NATO-u. Upozorila je i na opasni porast nacionalističke retorike.

"SAD je predan pomoći BiH da postane članica EU i NATO-a", istakla je DiCarlo, izrazivši potporu nastavku tzv. "Butmirskog procesa" za ustavne promjene i djelovanju ureda OHR-a.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, izrazio je neslaganje s Inzkovim izvješćem, nazivajući ga "jednostranim i neuravnoteženim" te ponovio zahtjev Rusije za ukidanje dužnosti visokog predstavnika i prepuštanje političkim strankama u BiH da neovisno rješavaju probleme zemlje, podržavajući istovrsne zahtjeve Republike Srpske.

Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izrazio je neslaganje s Inzkovim "navijačkim" izvješćem, te branio svoj srpski entitet od kritika, tvrdeći da je "RS funkcionalniji i djelotvorniji dio BiH". Pozvao je da se kroz "unutarnji dijalog" u BiH ostvari napredak na putu prema euroatlantskim integracijama. Kod idućeg polugodišnjeg razmatranja izvješća OHR-a o napretku, članica Vijeća sigurnosti UN bit će i BiH, kojoj dvogodišnji mandat nestalne članice počinje teći 1. siječnja 2010.

Post je objavljen 24.11.2009. u 09:36 sati.