Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO sastanak o Afganistanu

NATO će 7. prosinca održati sastanak o slanju dodatnih snaga u Afganistan, očekujući da će američki predsjednik Barack Obama dotada objaviti svoj plan o broju američkih vojnika, objavili su u ponedjeljak dužnosnici Saveza. Sastanak predstavnika zemalja koje sudjeluju u NATO-voj operaciji ISAF u Afganistanu uslijedit će nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica 2. i 3. prosinca.



Obama bi tek trebao reći kada će objaviti svoj plan o broju američkih vojnika i strategiji za Afganistan, no NATO je prošloga tjedna objavio kako je uvjeren da će to učiniti prije konferencije Saveza o slanju dodatnih vojnika. Obama razmatra nekoliko mogućnosti povećanja broja američkih snaga, uključujući slanje još 40.000 vojnika.

Glavni tajnik NATO-a Anders Rasmussen lobirao je kod članica NATO-a da povećaju broj svojih vojnika radi intenziviranja uvježbavanja afganistanske vojske i policije. Trenutno je u toj zemlji 110.000 stranih vojnika, uključujući 68.000 američkih, koji se bore protiv pobune talibana što se s juga i istoke Afganistana proširila na ranije mirna područja bliže Kabulu.

Post je objavljen 24.11.2009. u 09:33 sati.