Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO/VIDEO: Sučeljavanje predsjedničkih kandidata

JURČEVIĆ POBJEDNIK


Hrvatska televizija organizirala je prvo televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata, opravdano izostali Hebrang i Mikšić.


Prvo televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata, koje je organizirala Hrvatska televzija okupila je deset aspiranata na predsjedničku fotelju, opravdano su izostali nezavisni predsjednički kandidat Boris Mikšić i kandidat najjače hrvatske političke stranke, profesor Andrija Hebrang. Mikšić se u trenutku sučeljavanja nalazio poslovno u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je kandidat HDZ-a bojkotirao HTV-e zbog pristranog ponašanja tijekom pretkampanje, što su spomenutoj TV kući prigovorili i neki drugi kandidati, poglavito nezavisni predsjednički kandidat, profesor Josip Jurčević, na samom startu sučeljavanja.


- Nedavno sam bio svjedok obrane na suđenju našim generalima u Den Haagu, a na HTV-u je bila vijest kako je jedan predsjednički kandidat prošetao svog psa, dok o mom svjedočenju ni slova, ni minute - konstatirao je, s pravom ogorčeni, profesor Josip Jurčević.


Prvi zajednički TV nastup predsjedničkih kandidata obilježila je rasprava oko kontroverznog arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije te žestoka polemika zbog još jednom ponovljene izjave predsjedničke kandidatkinje HNS-a, Vesne Pusić, koja je opet u svom stilu optužila Hrvatsku za agresiju na susjednu Bosnu i Hercegovinu.




- Tijekom devedesetih HDZ je zaobišao institucije države uključujući i parlament te vodio agresivnu politiku prema susjednoj BiH - odgovorila je profesorica Pusić na izravno pitanje voditeljice, Hloverke Novak Srzić , ostaje li kod svoje tvrdnje da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, te dodala, " dokaz tome je knjiga pokojnog generala Janka Bobetka ". Što je naravno izazvalo oštar odgovor pojedinih predsjedničkih kandidata, poglavito profesora Jurčervića i profesora Miroslava Tuđmana, ali ni nezavisni predsjednički kandidat, Milan Bandić, nije ostao bez svog odgovora na ovu, pomalo zastrašujuću, tvrdnju.


- Neki bi rekli kako smo svi isti, kako su se ovdje potukla plemena, to jednostavno nije točno - između ostaloga rekao je te noći, pomalo rezervirani, Milan Bandić, te pokušao raspravu vratiti u sadašnje vrijeme.


Profesor Tuđman, koji se tijekom čitave emisije isticao staloženim i politički jasno artikuliranim stavovima, izrazio je zgražanje ovakvom tvrdnjom predsjedničke kandidatkinje HNS-a, te pobio navode o "agresiji na BiH " činjenicom da je " osnova za međunarodno priznanje susjedne države bio Cutilierov plan ".




- Zastrašujuće je sve što slušam, ne mogu vjerovati da ovako govori kandidatkinja za predsjednicu, ja sam nedavno bio u Haagu i iznio čitavu dokumentiranu ekspertizu o tome, ne samo da Hrvatska nije izvršila agresiju na BiH, nego je neuobičajeno mnogo pomagala Armiju BiH - replicirao je Vesni Pusić, nezavisni predsjednički kandidat, profesor Jurčević.


Središnja tema emisije očekivano je bio, nedavno u hrvatskom parlamentu, ratificirani sporazum, Kosor-Pahor.


Tijekom prepirke o arbitražnom sporazumu došlo je do kratkotrajnog " iskrenja " na relaciji Tuđman-Jurčević, naime, profesor Tuđman ponovio je ono što nam je i sam potvrdio u kraćem intervjuu, kako je on inicijator referenduma, odnosno da je on prvi spomenuo referendum, što je naravno nedvojbena činjenica. Jurčević je tek dodao da se pridružuje Građanskoj inicijativi, " More je kopno ". Ipak obojica kandidata složni su u ocjeni da " vlast prodaje teritorij za ulazak u Europsku uniju ", na što je replicirala profesorica Pusić, " to nije istina, Hrvatskoj se ne prijeti oduzimnjem teritorija, postoji mala mogućnost, ali mislim kako ona nije realna ". Nakon toga u svom stilu je optužila političke suparnike za populizam i demagogiju.





Još jedan iz čitave plejade nazavisnih predsjedničkih kandididat, bivši ministar obrazovanja, Dragan Primorac, poprilično je kalkulirao na toj temi te tek dodao kako " teritorij nema cijene, ali ni EU nema alternartive ". Predsjednikčki kandidat SDP-a, profesor Ivo Josipović, ostao je dosljedan te ponovio kako je glasovao protiv tog sporazuma jer ne " pristaje na ucjene ". Međutim i Josipović se složio s većinom kandidata da Europska unija nema alternative. Dok je Nadan Vidošević rekao da Hrvatska zbog slabog međunarodnog položaja mora pristajati na poprilično loše sporazume jer je to najbrži put kojim Hrvatska može doći do Europe. Ni Milan Bandić nije se htio konkretnije odrediti oko sporazuma sa Slovenijom uz konstataciju kako nema dovoljno informacija, ali " nikada ne bi, kao predsjednik, ustupio ni pedlja hrvatskog teritorija ".




- O slovenskom narodu nikada nisam rekao niti jednu ružnu riječ uvijek smo bili zajedno, na istoj strani, surađivali, i u vrijeme NOB-a, kao i 1991. godine, krvi bi im dao, ali zemlju im ne dam - ponovio je svoju staru tvrdnju, predsjednički kandidat IDS-a, Damir Kajin.


Nakon ove teme, koja je između kandidata izazvala određene napetosti, sučeljavanje se pretvorilo u klasičnu demagogiju. Uglavnom, svi predsjednički kandidati suglasni su sa besplatnim obrazovanjem i svi jednodušno najavljuju kako nikome neće dati mandat za sastav Vlade dok im potencijalni mandatar, tko god on bio, ne obeća kako će uvesti besplatno obrazovanje za sve. Što je promidžbeni trik, naime, predsjednik nije ministar obrazovanja, predsjednik države niti ima ovlasti Vladi nalagati što da radi i kako da raspolaže sa proračunskim sredstvima, bez obzira što predsjednik može sugerirati, on ipak ne može naređivati. Drugo, šef države nema prevelikog manevarskog prostora, on jednostavno MORA ponuditi mandat za sastav Vlade onomee tko u Saboru ima dokazanu većinu, radi se o notornoj činjenici, sve ostalo bi zemlju dovelo do političke a kasnije i do Ustavne krize. Drugim riječima, predsjednički kandidati malo su se zaigrali i odlutali u premijerske vode, što ne zvuči loše prema javnosti, donosi određene političke bodove, ali konačnici ne ostaje ništa drugo, osim iluzije.


Jednako kao i kod besplatnog obrazvanja, većina kandidata složila se sa inicijativom Milana Bandića da javno objave svoju imovinsku karticu, Primorac je čak inzistirao da se objave imovinske kartice od devedsete na ovamo, čitavih obiteji kandidata, i da se usporedi imovina kandidata od početka stvaranja države do danas. IDS-ov predsjedniki kandidat, Damir Kajin,neizravno je ponovio svoju tvrdnju kako bi neke kandidate trebalo uhititi. Replicirao mu je nezavisni predsjednički kandidat, Nadan Vidošević, riječima: " Bacanje blata na druge je najbolja zaštita onima koji su doista radili ono što nije u redu ".




Naravno, svi kandidati poručili su mladima kako ih vrlo skoro čeka vedra budućnost, pogotovo ako njih izaberu ih vode putem te vedrine. Dok je Primorac poručio kako želi mladima vratiti nadu, Kajin je pak svojim crnim proročanstvima naglasio kako " ljudima ne treba davati lažnu nadu ".


Svi se se predstavili kao smjerni protivnici korupcije, te zaključili kako neće biti napretka dok se " to zlo ne iskorijeni ". - Ne smije opstati načelo tko je jamio-jamio, zalažem se za politiku, ili plati ili vrati - rekao je predsjednički kandidat SDP-a.




Milan Bandić je posebno istaknuo važnost rada u životu čovjeka te poručio kako će pretvoriti Hrvatsku u zemlju rada i znanja, te dodao da je " Hrvatska u lošijoj situaciji nego 1991. godine, a može se braniti samo radom ". S tom porukom složila se i većina kandidata. Prvo televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata donijelo je veliko razočarenje, radilo se o neinventivnih, više dosadnih, nego jasnih 150 minuta, međutim službena kampanja netom je započela, oluju tek treba očekivati.


REZIME NEKIH KANDIDATA:


Prof. Josip Jurčević -

Photobucket

Apsolutni pobjednik emisije, tijekom dosadnih, nemaštovitih 150 minuta nametnuo je svoj tempo, te je s pravom zamjerio HTV-u na neprofesionalnom ponašanju tijekom pretkampanje. Gaf javne televizije, koja nije emitirala dio njegova svjedočenja u Haagu, doista je skandalozan. Ustrajao je u svojoj zamisli prema kojoj nema promjene u Hrvatskoj " dok na vlasti opstaju potrošene upravljačke strukture ".


Milan Bandić -

Photobucket

" Konstruktivno suzdržan ". Nezavisni predsjednički kandidat ipak se puno bolje snalazi na terenu nego u TV studiju. Smogao snage da pohvali svoju konkurenciju, bivšu ministricu pravosuđa, Vesnu Škare - Ožbolt.


Prof. Ivo Josipović -

Photobucket

Konstanta, nije briljirao, međutim nije ni previše razočarao, očito je kandidat SDP-a svoj vrhunac dosegao, sada će najzanimljivije biti pratiti kako će se situacija dalje razvijati, poglavito što nakon uspona neizbježno dolazi lagani pad.


Prof. Vesna Pusić -

Photobucket

Najslabija karika tijekom čitavih 150 minuta, nerijetko vrijeđajući i ponižavajući suparnike neutemeljenom bahatošću pokazala je koliko joj nedostaju argumenti. Iza velikih riječi, nemoguće se sakriti, čak ni profesoru. Uostalom, što očekivati od kandidata koji u jeku kampanje umirovljenicu iz Zagreba nazove " flundrom "?


Prof. Miroslav Tuđman -

Photobucket

Mogli bi samo ponoviti konstataciju komentatora uglednih dnevnih novina, koji se  ni u čemu ne slaže sa Tuđmanom, " dr. Miroslav Tuđman jedini je kandidat koji redovito govori o politici, samo o politici, i koji konzistentno izlaže svoje političke stavove, dr. Tuđman se u ovoj kampanji ponaša dosljedno i ozbiljno, što se ne može reći za većinu drugih kandidata ".


Dragan Primorac -

Photobucket

Neuvjerljiv, iskreno očekivali smo više, iako se ne može tvrditi kako donedavni Sanaderov vjerni suradnik nema potencijala, nadajmo se da će to i dokazati kako se izbori budu približavali. Pretjerano forsiranje obrazvanja, segmenta na kojeg predsjednik i ne može previše utjecati, proizvelo je kontraefekt kod gledateljstva.


Nadan Vidošević -

Photobucket

Poprilično suzdržan, ponajviše stoga što je njegov krug interesa nešto uži nego kod ostalih predsjedničkih kandidata, naime, Vidoišević je " čistokrvni " gospodarstvenik i tako se ponaša. Hoće li to biti dovoljno? Vidjeti ćemo vrlo skoro.


Photobucket 


Photobucket


Sučeljavanje na Hrvatskoj televiziji vodio je voditeljski dvojac, Branimir Bilić i Hloverka Novak Srzić.

Post je objavljen 22.11.2009. u 22:01 sati.