Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/malibratkarlo

Marketing

KOLUMNA ka LIBRAR: SVAKI DAN JE PUTOVANJE, A SAMO PUTOVANJE JE DOM (II)

Još me drži "putnička groznica". Nastojat ću biti ne predug, ali to nije lako, jer dogdile su se zanimljive stvari. Evo put me od 12.11. do 15.11./09. odnio u Beč i u Prag, meni zanimljive destinacije. Prije ulaska u autobus za Prag sreo sam namjerno šarmantnu vodičku Idu, koja nas je uspješno vodila na putovanju -Toskanska čarolija sa Rimom. Ona je išla za Azurnu obalu. Taman sam njoj ispričao storiju kako sam više puta bio na Azurnoj obali, kada se pojavio moj prijatelj Goran, koji je 1980. g. putovao samnom , Andrejom i Androm na Azurnu obalu. Goran je greškom htio ući u autobus za Azurnu obalu. Ja sam ga iznenađeno zapitao - otkud je tu i gdje ide. A on mi je kazao, da ide isto u Prag. Kakav sinkronicitet ! U autobusu je još bila i moja simpatična školska kolegica iz gimnazijskih dana - profesorica Edita. Teško je spomenuti sve detalje i zanimljivosti putovanja. Ali izdvojit ću ih nekoliko, a sve ostalo neka prićaju "sfumato" - moje fotografije. S obzirom da je bila godišnjica "baršunaste revolucije" u Čehoslovaćkojj Goran se kao poznati kamerman i fotograf - free-lancer koncentrirao na te manifestacije, a ja sam više bio posvećen plesu po Karlovo mostu i Starom Mestu. Tu bih posebno istakao sastav "Starometsky dixilend", čiji sam ritam u plesu pokušavao pratiti, kao i starog verglera na Karlovu mostu.A zahvaljujem i na plesu dvima mladim damama iz Kalifornije i jednoj iz Izraela. Ovom prilikom bih zahvalio na druženju ekipi iz autobusa, na čelu s našim vodičem Stjepanom - enciklopedijom povijesti i umjetnosti Češke i češkog jezika.Pozdravljam -Splićanke, par iz Vodica i Primoštena, dvojac iz Brusja sa Hvara, Nataliju, Katu iz autobusa prema Splitu, kao i sve ostale s kojima sam prićao i družio se. Drago mi je da sam bio ponovno u pivnici Flek, gdje se osnovao NK Hajduk. Ali ovaj put sam uspio i snimiti tu ploču. Dok je Goran jurio gdje je lokacija debate u svezi "baršunaste revolucije", kojoj je prisustovao i Havel, ja sam slučajno u obilasku Male Strane naišao i na bivši restoran "Makarsku". Žao mi je što nismo bili na koncertu Joane Baez i Lou Reeda u crkvi Sv. Ane.
Mogu slobodno kazati da je Beč bio pristojan i elegantan prema meni, a da me je Prag ponovno opojio svojim napojem i atmosferom- Hvala im. Htio bih pozdraviti i ljude u omnibusu pokretne demokracije, koje smo sreli u Beću. A posebno našu Nađu.
Da ne zaboravim izdvojiti jedan meni zanimljivi "detalj". U zadnje vrijeme uvijeg govore kako će vas prevariti u Pragu kod mijenjanja deviza. Ali ovaj put se dogodila zanimljivost. Naime moj prijatelj Goran je mijenjao 20 eura blizu Vaclaskih namjesni. Ali mjenjač mu je greškom dao protuvrijednost u češkim krunama za 50 eura. Ali Goran se nije zbunio i vratio mu je višak. Bravo Gorane!

p.s. Na Vaclavskim namjesnima smo nazdravili i za naše bivše suputnike i prijatelje, koji se nalaze u drugim dimenzijama.

DODATAK POSTU:
Treba istaknut da smo bili i u poznatoj pivnici "Kod zlatnehega tigra", koju je posječivao čuveni češki književnik Buhumil Hrabal. Tu se Hrabal sretao i sa Vaclavon Havelom, a imao je i susret i sa Clintonom(vidi sliku). Nisam se puno zadržavao po pivnicama i kafanama jer u njima je većinom dozvoljeno pušenje, za razliku od italije, gdje nema šanse za tako što. Tu je Češka skupa s nama u predvorju Europske zajednice, iako je punopravni član EU.



























Post je objavljen 20.11.2009. u 09:36 sati.