Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Gordon Dahlquist u Hrvatskoj!

Prolazite li pored bilo koje od Algoritmovih knjižara u posljednje vrijeme, teško da ćete ne zamijetiti veliki plavi plakat sa ženom u magli, s krabuljom na licu koji vas svojom mističnošću poziva da pročitate o čemu se radi. Dakako, Algoritam je još jednom ugostio svjetski poznatog pisca, a ovoga puta to je bio Gordon Dahlquist čija je knjiga, nakon tri godine, napokon doživjela hrvatsko izdanje. Naslov romana preveden kao Staklene knjige kradljivaca snova otkriva nam kako se radi o sasvim neobičnoj priči, a već samo prvih nekoliko stranica koje se mogu iščitati na stranicama nakladnika, uvlače čitatelje u novi viktorijanski svijet intriga i zavjera.

Špijun. Ubojica. Uljez. Tri iznimna junaka. To su riječi kojima je englesko izdanje predstavljeno. Dakako, zvuči poput kakvog naizgled klasičnog viktorijanskog misterija, no ovaj zagonetni roman je mnogo više od toga. Priča počinje tako da mlada nasljednica karipskih plantaža, Celeste Temple, jednoga dana dobiva poruku od svoga dugo neviđenog zaručnika, Rogera Bascombea, kako ju ostavlja bez ikakvog objašnjenja. Vođena unutrašnjom intuicijom, ona ga počne pratiti nakon što on završi s poslom u državnom ministarstvu te završi na imanju Harschmort, na kojemu se odvijaju tajni rituali, a ona pak nenamjerno postaje jedna od sudionica.

Kada pročitate svih sedam stotina stranica, najednom vas obuzme želja da upoznate genijalni um koji se krije iza silnih intrigantnih i veoma sofisticiranih, gotovo viktorijanskih rečenica. Upravo iz tog razloga je glavni urednik Algoritma, Neven Antičević, pozvao gospodina Dahlquista da svojim riječima predstavi svoja djela hrvatskom čitateljstvu. On se zadovoljno odazvao, publika i mediji su se okupili, i razgovor je započeo.

Većina razgovora vodila se o ideji za takvu vrstu romana, danas popularno nazvanu fantasy romanom. Dahlquist je rekao da vrijeme u kojemu živimo, u kojemu je moguće prenijeti osjećaje i misli na sve moguće načine niti ne razmišlja koliko je to bilo teško prije samo stotinjak godina. Zato je osmislio staklene knjige, medij pomoću kojega se doživljaji jedne osobe prenose na drugu u potpunosti, te ga je usporedio s današnjom tehnologijom. Također, spomenuo je kako radi na Sveučilištu Columbia, te je osamdesetih godina sudjelovao u istraživanjima vezanima uz internet, kao i pri izradi prve internetske stranice. Osim toga, Gordon Dahlquist je dramaturg, koji uglavnom piše kazališne i filmske komade, te je osvojio brojne nagrade diljem SAD-a. Potreba za pisanjem ovoga romana javila se iz umora od tog posla, kao i iz potrebe da napiše djelo koje će u potpunosti biti njegovo, u kojemu se neće miješati vizija glumca s njegovom i gdje će vrtoglavo uklopiti znanje o prijenosu informacija danas, a istovremeno pokušati tu ideju prenijeti u devetnaesto stoljeće svoje priče.

Gordon Dahlquist na predstavljanju knjige u Zagrebu

Načela se i tema ekranizacije. Prava na ovu priču otkupila je producentska kuća Johnnyja Deppa, a gospodin Dahlquist je rekao kako ne zna mnogo o procesu nastanka filma, nema neke posebne želje za glumcima, iako je u jednom prijašnjem razgovoru za Algoritam natuknuo kako bi Depp pristajao ulozi i Kardinala Changa i Doktora Svensona. Ono što bi on najradije volio jest da svako poglavlje dobije svoj nastavak, nešto poput serije, govoreći kako jedno poglavlje može trajati točno sat vremena. N. Antičević je pohvalio duljinu poglavlja, naglašujući koliko je to rijedak slučaj u nakladništvu. Također, pisac je spomenuo kako je upravo duljina poglavlja pokazatelj u kojem smjeru se njegova ideja razvijala; pisao je o Celeste Temple, i onda se pojavio novi glavni lik pa je logično zaključio kako bi to trebalo biti poglavlje broj dva. Znači, priča se razvijala dosta organično, što je Dahlquist posebno naglasio jer pišući priču nije znao gdje će ga ona odvesti. Danas ovaj roman ima i nastavak, na engleskom naslovljen The Dark Volume koji donosi jednu sasvim novu priču, ali s istim glavnim likovima.
Nakon promocije, svi sudionici su se zaputili u stražnju prostoriju na zakusku, a Gordon Dahlquist i Neven Antičević su nastavili razgovor s posjetiteljima još koji sat.

Boris Dundović

________
Raspored gostovanja možete provjeriti ovdje, a više o knjizi saznati na ovom linku.

Post je objavljen 17.11.2009. u 21:37 sati.