Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

HDZ BiH objavio deklaraciju o budućem ustavu BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dostavio je u ponedjeljak slovenskome ministru vanjskih poslova Samuelu Žbogaru deklaraciju te stranke o ustavnim promjenama, pri čemu je prvi put javnosti predstavio njezin sadržaj kojim se zagovara preustroj BiH u četiri federalne jedinice.

Čović je Žbogaru, koji je u službenom posjetu BiH, predstavio sadržaj deklaracije, a u priopćenju nakon sastanka dvojice političara ona je dana na uvid i javnosti.

Žbogar se u Sarajevu sastao s bosanskohercegovačkim kolegom Svenom Alkalajem i drugim dužnosnicima, s kojima je razgovarao o budućem ustavu BiH.

Deklaracija HDZ-a BiH sadržava prijedlog buduće podjele BiH na četiri federalne jedinice, a, osim toga, predstavlja viziju države u skladu s odgovarajućim europskim konvencijama.

U priopćenju HDZ-a BiH nakon sastanka Čovića sa Žbogarom navodi se da ta stranka ustrajava na ustavnim promjenama kojima bi se uspostavila "puna jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH". Objašnjava se kako su zahtjevi te stranke vezani uz ispunjavanje Kreševske deklaracije i Prudskog procesa.

U deklaraciji HDZ-a BiH o ustavnom ustroju ističe se da BiH treba biti "decentralizirana država sastavljena od četiri teritorijalne jedinice s jednakim pravima i odgovornostima".

"Suverenitet Bosne i Hercegovine neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv, a teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama neupitan", navodi se među ostalim u objavljenoj deklaraciji.

Dodaje se da je "cilj te stranke priključenje BiH Europskoj uniji i NATO-savezu te ispunjavanje konvencija kojima se jamče jednaka prava svim narodima i građanima".

Post je objavljen 17.11.2009. u 08:00 sati.