Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Glavni tajnik NATO-a posjetio Sloveniju

Glavni tajnik NATO-a Anders Fog Rasmussen boravio je u petak u prvom posjetu Sloveniji nakon imenovanja na tu dužnost, a sudjelujući na zatvorenu seminaru na Brdu kod Kranja razgovarao je i s predsjednicima vlade i države Borutom Pahorom i Danilom Tuerkom.

Seminar ja Brdu kod Kranja bio je posvećen izradi novog strategijskog koncepta koji bi savez trebao donijeti do sastanka na vrhu krajem iduće godine u Portugalu.

U razgovorima sa slovenskim dužnosnicima, osim o pitanjima koja se tiču NATO-a bilo je riječi i o stanju na zapadnom Balkanu, potvrdili su nakon susreta u Ljubljani na zajedničkoj konferenciji za novinare Pahor i Rasmussen.

Nazočnost NATO-a na zapadnom Balkanu pokazala se vrlo uspješnom, rekao je Rasmussen, istaknuvši da sve zemlje u regiji vidi kao članice NATO-a, a njihova integracija mora biti utemeljena na pojedanačnu napretku svake od njih.

Rasmussen je s Tuerkom i Pahorom najviše rrazgovarao o budućem djelovanju NATO-a u Afganistanu.

Objasnio je da je konačan cilj uvježbati afganistanske sigurnosne snage prije nego NATO završi operacije u toj zemlji, ali da je potrebno osigurati da ta zemlja opet ne postane utočištem terorista koji bi iz nje mogli napasti ne samo SAD nego i ciljeve u Europi.

Pahor je, rekavši da Sloveniju zanima rasprava o novom strateškom konceptu NATO-a, dodao da njegova zemlja sudjeluje u operacijama saveza, poput one u Afganistanu, ne samo zato što je članica NATO-a nego i zato što smatra da može dati prilog sigurnosti u svijetu.

Na drugom od četiriju seminara o preobrazbi NATO-a, odnosno prilagodbi strategije njegova djelovanja, održanoaiza zatvorenih vrata na Brdu kod Kranja, sudjelovala je i Madeleine Albright, negdašnja američka državna tajnica. Nju je sadašnja američka vlada imenovala čelnicom radne skupine za preobrazbu saveza.

Albright se još u četvrtak sastala s predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom i ministrom gospodarstva Matejem Lahovnikom.

Post je objavljen 16.11.2009. u 09:44 sati.