Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenazvijezdice

Marketing

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

3rd Sunday of November
This year World Day of Remembrance is on 15th November 2009


Image and video hosting by TinyPic

Zapalimo svijeću za poginule u prometu

Nevladine organizacije žrtava prometa i srodne organizacije u Europi, povezane u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), obilježavaju Dan sjećanja na žrtve prometa svake treće nedjelje u studenom. Hrvatska se pridružila Europskoj federaciji žrtava prometa (FEVR) i Udruga stradalih u prometu postala njenom članicom. više..

This Day is important as a comfort to the bereaved, who seem forgotten by the justice system, the authorities and modern society, and also to raise awareness of this wholly preventable worldwide disaster.
Anne-Lise Cloetta, PAT AP(A)T, bereaved mother

Road victims, like other victims, also need a special day, when they feel that they are not alone and that their suffering is considered by the community.
Jacques Duhayon, APPER, bereaved uncle


Image and video hosting by TinyPic...Image and video hosting by TinyPic...Image and video hosting by TinyPic

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE – PRIOPĆENJA ZA JAVNOST - izvor
14. studenog 2009.

Poruka predsjednice Vlade u povodu Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je poruku u povodu Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa, 15. studenog:

„Svake tri minute u svijetu se ugasi jedan dječji život. Svakih šest sekundi netko umre ili postane invalidom. Ovdje se ne radi o ljudskim gubicima zbog epidemije neke nove zarazne bolesti ili pošasti rata, radi se o žrtvama prometnih nesreća.

U Hrvatskoj, nesreće u prometu odnesu gotovo dva života svakoga dana. I dok je u najrazvijenijim europskim zemljama broj žrtava u prometu smanjen na 6 osoba na svakih 100.000 stanovnika, u Hrvatskoj je on više nego dvostruk.

Tužnu statistiku nepotrebnih ljudskih stradanja moramo, hoćemo i možemo mijenjati. Ovoj bolesti, ipak, ima lijeka. Ponajprije je to podizanje prometne kulture i civiliziranosti svih sudionika u prometu naporom čitavog društva, to su svi mogući oblici prevencije, ali i neodvojive represije, te ulaganje u sigurnost prometnica. A kad se nesreća jednom dogodi, onda nemar, egoizam i bezobzirnost moraju biti primjerno kažnjeni.

Vlada Republike Hrvatske prepoznaje pitanje sigurnosti na cestama kao jedan od gorućih društvenih problema, s tragičnim posljedicama za obitelji unesrećenih, ali i velikim javno-zdravstvenim, demografskim i gospodarskim gubicima za cijelu zajednicu. Sustavnim, stalnim i sinergijskim radom više ministarstava, promicanjem prometne kulture, dopunama zakona i propisa, kontrolama, poboljšanjem cestovne infrastrukture i, napokon, financijskim ulaganjima, radimo na poboljšanju te sigurnosti. Sve manje od toga značilo bi plaćanje prevelike cijene.
Iskreno podržavam dragocjen rad Udruge obitelji osoba stradalih u prometu te podupirem pokretanje Nacionalne kampanje za povećanje sigurnosti u prometu, s ciljem osvješćivanja opasnosti i neutraliziranja uzroka prometnih nesreća.

Uz Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa, pozivam sve sudionike u prometu na veću odgovornost. Nepoštivanje propisa i nepoštivanje drugih, ubija. Lakomislenost i nepažnja na cesti smrtonosni su.
Poštujmo svoje i tuđe pravo na život.“


MISS YOU
imikimi - Customize Your World!


DODATAK POSTU - 23.11.09.

Stričaku smanjenja kazna za stravičnu nesreću u tunelu Ledenik

Cijeli tekst može pročitati OVDJE

Na žalost prošla sam kroz naše pravosuđe, i znam kako se radi, pa me ova vijest nije nešto jako iznenadila, bez obzira što je prestrašna... ali to vjerojatno može razumijeti samo onaj tko je to prošao... No, komentar, ovaj koji ću vam ovdje prepisati me užasnuo. Jer to je ono razmišljanje zbog kojeg mi svake godine brojimo sve više i više mrtvih na cestama.
To i takvo razmišljanje je pogubno. Jer ne radi se o prometnom prekršaju kao što je dotični rekao već se radi o prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama a zbog grubog kršenja pravila u prometu.
ČETIRI LJUDSKA ŽIVOTA SU IZGUBLJENA, JER JE STRIČAK VOZIO PREBRZO I SLAO SMS PORUKE.
A ostale gluposti koje je opisao u komentaru pogledajte sami..

Kaže bambus (nick komentatora):

«kazna je izrazito stroga , ipak se radi o prometnom prekršaju, da je bio u oprezniji pitanje je bil se tragedija izbjegla..u zavoju tunela nizbrdo stoji kolona....a nailazi šleper..veliku odgovornost snosi sama vozačica koja je zaustavila automobil umjesto da se prebacila u lijevu traku i nastavila voziti, kao što je napravio vozač iza nje ..nije ni gledala u retrovizor u tako opasnoj situaciji..prestroga kazna s obzirom na kazne koje se dosuđuju..razno razni 'navijači', huligani, sileđije prolaze lišo..a ovdje ipak nije bilo namjere .. «


Post je objavljen 15.11.2009. u 00:01 sati.