Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slijedime

Marketing

U onaj dan… (Lk 17, 26-37)

U današnjem čitanju iz Lukina Evanđelja Isus govori o danu objave Sina Čovječjega: „I kao što bijaše u dane Noine, tako će biti i u dane Sina Čovječjega: jeli su, pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju. I dođe potop i sve uništi. Slično kao što bijaše u dane Lotove: jeli su, pili, kupovali, prodavali, sadili, gradili. A onog dana kad Lot iziđe iz Sodome, zapljušti s neba oganj i sumpor i sve uništi. Tako će isto biti u dan kad se Sin Čovječji objavi".

Na pitanje Njegovih učenika kada će biti svršetak svijeta i koji će biti znak Njegova dolaska Isus odgovara da o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac (usp. Mt 24, 3. 36). Iako se o tom danu ne zna kada će biti Isus ipak govori o znakovima koji će tome prethoditi (usp. Mt 24; Lk 17, 20-37). I kaza im: „A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: blizu je ljeto. Tako i vi kad sve to ugledate, znajte: blizu je, na vratima!" (Mt 24, 32-33)

Znamo li uprti pogled na pravo mjesto? Znamo li prepoznati znakove o kojima Isus govori?

To, kamo idu svijet i ljudi, biblijskim jezikom se zove Dan Gospodnji. To je najpresudniji događaj budućnosti. Sva sadašnjost i čovjekova povijest otvorene su prema toj budućnosti. Kristov dolazak znači za sve ljude sud, odnosno konačnu prosudbu života. Dan Gospodnji će svojom svjetlošću prosvijetliti svijet. Otkrit će se sve u životu ljudi: „To će se očitovati na Dan u koji će, po mojem evanđelju, Bog po Isusu Kristu suditi ono što je skriveno u ljudima" (Rim 2, 16). Iznijet će se na vidjelo što je svaki pojedinac doista: „svačije će djelo izići na svjetlo. Onaj će Dan pokazati jer će se u ognju očitovati. I kakvo je čije djelo, oganj će iskušati" (1 Kor 3, 13).

Ono što je jako važno znati jest da je taj dan Gospodnji u životu ljudi uvijek vrlo blizu, štoviše stalno je u dolaženju. Dan Gospodnji sviće, već je u tome da potisne noć:"Noć poodmače, dan se približi! Odložimo dakle djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti" (Rim 13, 12).

U Prvoj poslanici Solunjanima sveti Pavao govori da ovaj Dan za one koji su odbacili grijeh i djela tame donosi novi život, a za one koji ostaju u tami konačnu propast: „Ta i sami dobro znate da Dan Gospodnji dolazi baš kao kradljivac u noći. Dok još budu govorili: "Mir i sigurnost", zadesit će ih iznenadna propast kao trudovi trudnicu i neće umaći. Ali vi, braćo, niste u tami, da bi vas Dan mogao zaskočiti kao kradljivac: ta svi ste vi sinovi svjetlosti i sinovi dana. Nismo doista od noći ni od tame.Onda i ne spavajmo kao ostali, nego bdijmo i trijezni budimo. Jer koji spavaju, noću spavaju; i koji se opijaju, noću se opijaju. A mi koji smo od dana, budimo trijezni, obucimo oklop vjere i ljubavi i stavimo kacigu, nadu spasenja! Ta Bog nas nije odredio za gnjev, nego da imamo spasenje po Gospodinu našem Isusu Kristu" (1 Sol 5, 2-9).

„U onaj dan tko bude na krovu, a stvari mu u kući, neka ne siđe da ih uzme. I tko bude u polju neka se ne okreće natrag" govori Gospodin i upozorava da se ne vraćamo na ono što smo nekad bili, na grešni život koji smo nekad vodili. Ako smo odbacili djela tame i odmaknuli se od njih ne okrećimo se onda za njima. On nas podsjeća na primjer Lotove žene koja se, iako anđeo Božji reče da se ne smiju okretati prema Sodomi dok se gnjev Božji izlijevaše na nju, ipak okrenu i pretvori u stup soli. Okrenula se ona za onim što je ostavila iza sebe.

A mi odbacimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje i postojano trčimo u borbu koja je pred nama: „Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu" (Fil 3, 13-14).

Liljana


Post je objavljen 13.11.2009. u 16:51 sati.