Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kucanicaujapanu

Marketing

Ubojica koji mijenja lica


Image Hosted by ImageShack.us

Tatsuya Ichihashi, do prekjucer najtrazeniji covjek u Japanu

Najpoznatije lice s japanskih policijskih potjernica, covjek na kojeg je raspisana nagrada od rekordnih 10 milijuna jena (vise od 74.000 eura), napokon je priveden pravdi. Tatsuya Ichihashi (30), osumnjicen za ubojstvo 22-godisnje Britanke Lindsay Ann Hawker u proljece 2007. godine, uhicen je u Osaki u utorak navecer. Tim cinom okoncana je duga i frustrirajuca potraga policije koja se otegla na cak 2 godine i 7 mjeseci. U tom vremenu svaka informacija o osumnjicenome vodila je na krivi trag. Konacno, klupko se pocelo odmotavati prije tocno tjedan dana, kada je objavljena najnovija informacija o bjeguncu Ichihashiju. Vijest je izazvala senzaciju i potakla brzi rasplet situacije.

Sto je skrivio Ichihashi?

Nemili dogadjaj zbio se u ozujku 2007. godine u prefekturi Chiba u Ichikawi, meni susjednom gradu. Lindsay Ann Hawker, koja je radila kao predavacica engleskog jezika u Tokiju, tog se dana u lokalnom kaficu sastala s Ichihashijem na dogovorenom satu poduke iz engleskoga. Nakon odrzanog sata Ichihashi je pod izlikom da je zaboravio novcanik, djevojku uspio namamiti u svoj stan. Nesretna Lindsay odande vise nije izasla ziva. Njezino tijelo pronadjeno je iduceg dana na Ichihashijevom balkonu, u kadi napunjenoj mjesavinom pijeska i komposta. Bilo je puno modrica; policija je utvrdila da je Lindsay umrla od posljedica gusenja.

Vijest o ovom stravicnom dogadjaju uzdrmala je Japan, zemlju s razmjerno niskom stopom kriminala. Japanska policija nasla se na udaru stranih medija zbog svog udjela u nestanku Ichihashija, koji je samo nekoliko casaka prije otkrica Lindsayina tijela na balkonu bosonog pobjegao istraziteljima i potom nestao bez traga. Za Ichihashijem je organizirana potraga koja dvije i pol godine nije davala nikakvog rezultata, unatoc angazmanu velikog broja istrazitelja i brojnim dojavama gradjana o 'Ichihashiju'.

Lice Tatsuye Ichihashija osvanulo je na posterima polijepljenim po zeljeznickim stanicama, policijskim uredima i pothodnicima sirom Japana. Na informaciju o osumnjicenome raspisana je nagrada koja je kasnije dostigla rekordni iznos od 10 milijuna jena. Potrazi se pridruzila i obitelj ubijene Lindsay, koja je iz Velike Britanije ucestalo putovala u Japan i na tiskovnim konferencijama javnosti upucivala emocionalne apele za pomoc, dijeleci letke i majice sa slikama Lindsay i njezinog ubojice ('Molimo vas, zapamtite njegovo lice!'). Lindsayin otac William podrzao je izradu Ichihashijevog postera u prirodnoj velicini (oko 180 cm i sa snimkom Ichihashijeva glasa iz zaplijenjenog racunala osumnjicenog):

Image Hosted by ImageShack.us


Svo to vrijeme Ichihashiju nije bilo traga ni glasa. Nagadjalo se da je pobjegao u inozemstvo, da je vidjen na Filipinima, da se skriva u tokijskim zabavnim cetvrtima, cak da je pocinio samoubojstvo. Kolale su teorije o tome tko moguce stiti ubojicu i s kakvim interesom. Objavljivane su slike s mogucim preobrazbama ubojice: Ichihashi s naocalama, bradom, kratkom kosom, dugom kosom, Ichihashi kao 'drag queen'...

Sve do proslog cetvrtka, 5. studenoga.

Tog dana sve japanske dnevne novine i mediji objavili su senzacionalnu vijest: Tatsuya Ichihashi je u Japanu, ziv je i nedavno je imao plasticnu operaciju lica!
Kako Ichihashi sada izgleda, nije prikazano. Objavljena je samo stara njegova slika s dobro poznate potjernice.

Dva dana kasnije, 7. studenoga, nova slika je osvanula u novinama.
Ichihashi - total makeover:

Image Hosted by ImageShack.us

Ichihashi: before i after

Ichihashi kakvog je Japan znao s potjernica, Ichihashi za kojim se tragalo i cije su lice mnogi znali bolje od lica vlastitih susjeda, od tog dana sluzbeno vise nije postojao. Na fotografiji koju je policiji ustupila klinika u Nagoyi u kojoj se Ichihashi podvrgnuo operaciji, vidljivo je da je osumnjiceni dao promijeniti oblik ociju, nosa i usana i odstraniti dva madeza na lijevom obrazu.
Ustanovljeno je da mu to nije bila prva plasticna operacija: u ocajnickoj zelji da promijeni izgled svog lica i tako zauvijek izbjegne policiji, Ichihashi je nekoliko puta dobrovoljno isao pod noz.

Ubrzo nakon objave Ichihashijeve fotografije, medijima se pocela kotrljati lavina novih informacija:

O tome kako je Ichihashi vidjen u zapadnom Japanu, daleko od grada i prefekture u kojoj je ubijena Lindsay.
Kako se zelio prijaviti za plasticnu operaciju u gradu Fukuoki, ali je odbijen jer se nije bio narucio.
Kako je vise od godinu dana radio u gradjevinskoj tvrtki u zapadnom Japanu pod laznim imenom, ziveci vrlo povuceno i stedeci novac za plasticnu operaciju.
Kako je po isplati place netragom nestao iz tvrtke.

Dalje je sve islo munjevito brzo:

Bivsi kolega iz gradjevinske tvrtke prepoznao je Ichihashija s nove fotografije. Uslijedilo je jos nekoliko dojava o vidjenju Ichihashija u zapadnom Japanu. Konacno, 10. studenoga oko 19 sati po lokalnom vremenu Ichihashi je nakon telefonske dojave uhicen u Osaki dok je cekao trajekt za juzni otok Okinawu. Predao se bez opiranja i jos je iste veceri uz veliku medijsku pompu i pratnju televizijskih helikoptera vlakom shinkansenom prebacen u Tokyo, a odatle automobilom u nadleznu policijsku stanicu u prefekturi Chiba. Podvrgnut je ispitivanju; za sad navodno odbija razgovarati.

Image Hosted by ImageShack.us

Jucerasnje novine s vijestima o Ichihashiju

Nagadja se da bi sudjenje Ichihashiju moglo postati veliki medijski cirkus. Javnost je fascinirana osumnjicenim i nacinom na koji je on vise od dvije i pol godine uspijevao izbjeci ruci pravde. U cijeloj prici postoji jos uvijek velik broj nepoznanica na koje se ocekuje odgovor.



Otac ubijene Lindsay Ann Hawker s golemim je olaksanjem primio vijest o uhicenju Tatsuye Ichihashija. 'Nasa borba je zavrsila. Ni u jednom trenutku nismo gubili nadu. Zelimo nastaviti normalno zivjeti, iako nista vise nece biti isto bez Lindsay. Nista nam je ne moze vratiti.'

Image Hosted by ImageShack.us

Lindsay Ann Hawker
































Post je objavljen 12.11.2009. u 12:15 sati.