Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

SVINJSKA GRIPA

Savremena drustvena Pijavica, koja je posma zaobuhvatila Globus svojim snaznim krakovima IMF-a, nije neka izraslina takozvane Liberalne demokracije sto tvori jednu od najvecih drustvenih obmana svih vremena.

Nakom sto je u toku dvadesetog stoljeca klasni bog Mars odveo na stratiste vise od sto milijuna ljudskih dusa, sto macem, bojnim otrovima, plinskim komorama i sibirskim Gulazima, mozda se upravo Korejskim ratom, po prvi puta pokazuje kao otupijeli bojni mac.
Osvanjem Vjetnama i Srednjeg Istoka cini ga posve neefikasnijim za dalnja osvajacka krvoprolica na svjetskim trzistima.

Danasnji eho „rekla-kazala“, sto kruzi sijetom o pojavi svinjske gripe, moze se i pokazati kao vjerodostojna istina koja otkriva sjaj Marsove novo skovane sablje na djelu, ne slucajem, njene inauguracije upravo u Meksiku.
Tamosnje brojno stanovnistvo koje ugrozava socijalni sustav zbrinjavanja viska radne snage Zemlje, i njen masovni prekogranicni priliv u susjedne USA, jednako suocenim istom problematikom njegovog „skupog“ vegetirajuceg odrzavanja pokraj automatizirane proizvonje trzisne robe, mogao bi u skoroj buducnosti izroniti na svjetlo dana kao novi obrat smisljene profitne perverzije nesagledivih socijalnih posljedica.

U samoj spici drustvene ekonomske tiranije, i usred nevidjenog masovnog suzanstva, kao da preostaje jos jedan san : o nekoj evolutivnoj farsi, u kojoj bi svinjska gripa bila vraceni bumerang, kao smrtni udarac upravo toj ekonomskoj Azdaji, prepustanjem da se dotucene inertne mase iznova oporave i preuzmu vlastitu sudbinu u svoje ruke.
Medjutim, buduci da je socijalna evolucija uslovljena tek opstajucom borbom, nikakve sanse snovidjenjima.
Iscrpljenim masama kao da tek preostaje iz novo radjanje Feniksa koji, mozda, jos nije posma nestao u vlastitom pepelu.


Post je objavljen 11.11.2009. u 11:53 sati.