Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jadranka Kosor posjetila Makedoniju

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor posjetila je jučer Skoplje, na poziv makedonskog premijera Nikole Gruevskog. Tijekom jednodnevnog službenog posjeta predsjednica vlade se susrela s državnim vrhom, gospodarstvenicima i predstavnicima Zajednice Hrvata Makedonije.

Predsjednica vlade Kosor odmah je po dolasku započela razgovore sa svojim makedonskim kolegom, premijerom Gruevskim. Nakon toga predsjednica hrvatske vlade sastala se i s predsjednikom Republike Makedonije Đorgeom Ivanovim i predsjednikom Sobranja Trajkom Veljanovskim.

Zajedno s Gruevskim Kosor je u Skoplju sudjelovala i na hrvatsko-makedonskom gospodarskom forumu, a zatim je imala susret i s predstavnicima Zajednice Hrvata u Makedoniji.

Hrvatsko-makedonski politički i gospodarski odnosi su odlični, a put prema europskim integracijama im je sličan te će dvije države i dalje jačati sve oblike suradnje uz razmjenu iskustava, izjavili su Jadranka Kosor i njen makedonski kolega Nikola Gruevski.

Hrvatska iskustva u približavanju euroatlantskim integracijama osobito su korisna za Makedoniju sada kad Hrvatska pregovara s Europskom unijom, istaknuo je Gruevski nakon razgovora s Jadrankom Kosor.

Naglasivši da je Hrvatska pri kraju pregovora s Europskom unijom, predsjednica hrvatske vlade istaknula je da će Hrvatska sa zadovoljstvom u potpunosti podupirati Makedoniju na tome putu.

Deblokada pregovora sa Slovenijom ohrabruje sve države u jugoistočnoj Europi, a Hrvatska tako doživljava i potpisivanje arbitražnog sporazuma i svih drugih poslova do završetka pregovora s Europskom unijom, rekla je Kosor.

Dvoje premijera složili su se da je potrebno produbiti gospodarske odnose, ali i riješiti pitanje vlasništva nekih tvrtaka te su najavili da će biti osnovana gospodarska skupina koja će poticati suradnju i rješavati gospodarska pitanja.

Jača gospodarska suradnja, kako je istaknula premijerka Kosor, moguća je u turizmu, što su već pokazali ovogodišnji podatci po kojima je za tri posto povećan broj makedonskih turista, a iduće godine moglo bi ih biti i više.

Gruevski je naglasio da su hrvatski ulagači najavili ulaganja u Makedoniji, da neki već posluju te da su jako dobro primljeni na makedonskom tržištu. Dodao je kako je u današnjim razgovorima bilo riječi i o svjetskoj krizi koja je zahvatila obje zemlje te da su ocijenili kako će rezultati iduće godine biti bolji nego se očekivalo u objema zemljama.

Kosor i Gruevski su razgovarali i o skrbi za svoje nacionalne manjine te su ustvrdili kako je ona na visokoj razini, no da se može učiniti još više.

Post je objavljen 11.11.2009. u 07:59 sati.