Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kina želi vodeću ulogu u akcijama protiv somalskih gusara

Kina bi željela preuzeti vodeću ulogu u akcijama protiv gusara duž somalske obale, ističući na taj način svoje sve veće vojne ambicije i izvan kineskih teritorijalnih voda, izvijestio je u utorak list South China Morning Post.

Zahtjev je iznesen na multilateralnom sastanku održanom iza zatvorenih vrata na kojemu su sudjelovali predstavnici važnijih međunarodnih mornarica, koji djeluju u vodama Adenskoga zaljeva i oko Roga Afrike, kuda prolazi važna pomorska rute što povezuje Aziju i Europu, gdje su gusarski napadi vrlo česti, prenosi list.

"Riječ je o presedanu, no zahtjev Pekinga je dobro prihvaćen, a strane koje su sudjelovale u radu sastanka pokazale su spremnost na suradnju. To je i dokaz da je potrebno uložiti još puno napora da bismo se uhvatili u koštac s gusarstvom", rekao je dužnosnik koji je prisustvovao sastanku, no želio je ostati anoniman. "Kina je spremna prihvatiti se te zadaće, no potrebno je obaviti još brojne razgovore prije postizanja konačnog sporazuma", kazao je.

Sastanak je sazvan nakon što su prošli mjesec gusari pred somalskom obalom oteli kineski teretni brod koji je prevozio ugljen. Neki su kineski mediji pozvali na hitan vojni odgovor, no South China Morning Post izvješćuje kako su se Peking i vlasnici broda odlučili na "tajne pregovore koji su završili plaćanjem otkupnine kako bi se oslobodila 25-orica kineskih članova posade".

Uz NATO-ve i EU-ve brodove, koji su do sada igrali ključnu ulogu u akcijama protiv gusara, u njima su aktivno sudjelovali i vojni brodovi Kine, Rusije, Japana i drugih zemalja, prenosi South China Morning Post.

Kineski prijedlog, koji još nije službeno potvrđen, uslijedio je u trenutku kada vlade brojnih zemalja izražavaju zabrinutost zbog sve većih vojnih troškova Kine. SAD u tome prednjači te upozorava da namjere Pekinga u pogledu ovoga problema nisu dovoljno transparentne.

Post je objavljen 10.11.2009. u 12:02 sati.