Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/triesduja

Marketing

Kontakt za nabavu knjiga

mahNakon upita zainteresiranih za kupnju knjiga
Triesduja, Ludilo, Plavobradi čarobnjak, Vjerkina pekara
ostavljam kontakt


winkKontakt.
Tatjana Udović, GSM: 098 137 4519, e-mail: tatjanaudovic@gmail.com wink

...ili me jednostavno nađite na fejsu:

Moj profil: Tatjana Udović
Moje grupe:
Triesduja
Ludilo
Plavobradi čarobnjak
Vjerkina pekara


Vjerkina pekara:

U današnje vrijeme više nego ikad su potrebne bajke poput Vjerkine pekare. Autorica Tatjana Udović preko maštovitih bajki šalje čitaocu snažne poruke. Moderna tehnologija donosi napredak čovječanstvu, ali i razdor u ljudskim srcima. U bajci svakodnevne male radosti poput slatkih proizvoda iz Vjerkine pekare, mogu biti uništeni zbog nepromišljene odluke: kako bager mora izravnati polje na kojem treba niknuti žito. U njenoj bajci Bager je prestao biti samo hladan čelik jer je poslušao otkucaje svoga srca i nije uništio polje. To je poruka ne samo djeci nego i odraslima: kako sreća nije u napredku ako pri tome zgaziš nečije srce.
I u bajkama mlade riječke spisateljice Udović otkucava njeno zlatno srce i onome tko pročita ovu i njene ostale bajke život će postati radosniji i bogatiji perlama mudrosti.

Tatjana Jedriško Pančelat



Plavobradi čarobnjak:

Bajka ogrnuta plaštem zvjezdanog sjaja namijenjena je djeci i odraslima. Vrijedno je zaviriti ispod tog plašta. Na početku otkrivamo da postoji plemenito biće u vidu Plavobradog čarobnjaka. On želi dotaknuti čovječje duše kako bi im predao znanje, ljubav, međusobno poštovanje koje bi dovelo do otkrića sreće i mira. Čovjek je pomalo uspavan i stoga su potrebni hrabri pojedinci, kao što se i u bajci pojavljuje pilot, koji će dati poticaj ljudima za promjene. Kraj bajke je optimističan jer se čarobnjak vraća među ljude da im pomogne ostvariti obećanu sreću. Čarobnjak nema određenije ime jer ako mi zaželimo biti dio sretne bajke možemo ga nazvati vlastitim imenom.
Spisateljica ove bajke s pravom može istaknuti svoje ime jer je čitatelju omogućila da ga dotakne sjaj s čarobnjakova plašta.
Tako odrasli pronalaze nasmijano dijete u sebi, a djeca saznaju smisao njihovog življenja.
Tatjani Udović zahvaljujemo na ovoj bajci i već sljedećoj koju će njena plemenita duša nam podariti.

Tatjana Jedriško Pančelat



Triesduja:

Tatjana Udović za temu svog pripovijedanja uzima ono što je obilježilo njeno srednjoškolsko obrazovanje, ali I životno iskustvo – vožnju na liniji 32. Nije to samo vožnja od Rijeke do Opatije, nego učenje preživljavanja u prilično nehumanim okolnostima, svojevrsna “škola guranja” u kojoj opstaju samo najizdržljiviji.
Glavnu riječ u Triesduji ima grupa muških likova koju predvode negativac Lay, sedamnaestogodišnjak bezobziran u borbi za sjedala u pretrpanom autobusu. Priča je to o odrastanju , o vječnom sukobu mladih sa svijetom oko sebe, a posebno sa starijima, o međusobnom nerazumijevanju djece I odraslih, o adolescentima koji se, naizgled, najbolje osjećaju u ulozi “pijanih divljaka”, sami protiv svih, zaštićeni solidarnošću većine (ili manjine).
Mlada nas spisateljica kao sveznajući pripovjedač vodi kroz sedmodnevno putovanje svjedočeći o traumatičnim iskustvima putnika “triesduje” na vrlo realističan I humorističan način. Jezikom svoje generacije otvara suvremenu društvenu problematiku dotičući mnoge aktualne probleme mladih I svijet opasnih “užitaka”, socijalnu besperspektivnost, gubitak osnovnih životnih vrednota. Stoga će ovo štivo biti zanimljivo široj publici: mlađoj, jer je to njezina svakodnevnica, starijoj jer, iako ne otkriva uzroke I ne daje odgovore, nudi upoznavanje svijeta mladih iz njihova kuta gledanja. A zanimljivosti pridonose I karikaturalni crteži koji su obogatili tekst.
Kao što je putovanje triesdujom neizvjesno I krije niz opasnosti, nastalom kao I život sam, takvo je I književno putovanje na koje je krenula mlada Tatjana. Nastaviti mogu samo najhrabriji I dakako, najuporniji u izgrađivanju osobnog stila. Pa sretan put do sljedeće stanice!

Tatjana Makovac, prof.



Ludilo:

Fabula knjige vraća nas u školske dane kada svaki novi dan donosi nova iskustva, nekada ugodna, nekada neugodna, ali najčešće zabavna i smiješna. Svakog čitatelja podsjetit će na vlastite moralne dvojbe tipične za pubertet: Prikloniti se većini ili biti osamljen u kolektivu? Iz nedoumica proizlazi temeljno pitanje tinejdžera: čime se istaknuti i kako formirati svoju i razrednu sliku do razine prepoznatljivosti i društvenog prihvaćanja? Odgovor pronalaze u kampanji za odličan uspjeh i čitanje u ostvarenju težnje za prestižnim imenom "Naj razreda". To ujedno izražava glavnu pouku djela: najbolji put je trudom i učenjem doći do željenog cilja što je, naime moguće čak i ako se u procesu ludo zabavlja!
Radnja nije smještena na samo jedno mjesto odnosno područje, već obuhvaća cijelu Primorsko – goransku županiju opisujući turistički i kulturno pojedina mjesta i gradove: Rijeku, Opatiju, Staru Sušicu, te iz romana možemo naučiti o turizmu Opatije, riječkoj kulturi i tradiciji uključujući Riječki karneval, tradiciji Viškova (Halubajski zvončari), čakavskom dijalektu kojim se govori na tom području, a osim toga je sa turističkog aspekta opisan Dvorac Stara Sušica i Stara Sušica uopće kao i način rada animatora koji su ondje zaposleni.
Jasno se vidi da ti događaji nisu izmišljeni, već se temelje na autoričinom iskustvu; u Opatiji je pohađala Hotelijersko-turističku školu, zatim položila ispit za turističkog animatora, radila u brojnim turističkim destinacijama od kojih je jedna bila dječje odmaralište Dvorac Stara Sušica, a također njeguje i čakavsko govorno narječje kao i tradiciju svoga kraja.
Ukratko - kao i njen prvijenac "Triesduja", "Ludilo" je ludo zabavan ali i nadasve poučan roman za sve uzraste!

Tatjana Makovac, prof.



Tatjana Udović (11. 3. 1983., Rijeka)

mlada je novinarka i spisateljica s Viškova. Vrlo rano pokazuje zanimanje i talent za literarno stvaralaštvo. U osnovnoj i srednjoj školi redovito sudjeluje u novinarskim i literarnim grupama, kao i na natječajima, od kojih se posebno ističu Susreti mladih umjetnika "Čakavčići pul Ronjgi".

Pohađala je Oš "Sveti Matej" u Viškovu i srednju Hotelijersko-turističku školu u Opatiji te se doškolovala za turističkog animatora pri Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment.

Sa šesnaest godina postala je najmlađa dopisnica rubrike "Beseda", uglednih dnevnih novina "Novi list".Tatjana Udović piše još crtice, vijesti, objave i intervjue za "Glasnik Općine Viškovo", kao i za mnoge internetske stranice.

Članica je Hrvatskog književnog društva, Matice hrvatske Viškovo i Čakavske katedre - Ronjgi u sklopu kojih sudjeluje na raznim književnim i poetskim večerima, kao i u samoj organizaciji istih.

Izdana djela:
"Triesduja" (2007.) i "Ludilo" (2008.) – romani za mlade.

Kroz svoj literarni rad Tatjana Udović najviše zanimanja pokazuje za mlade i djecu. Spletom životnih okolnosti mnogo vremena provodi sa svojim malim nećacima, koji su je na neki način vratili u svijet dječje mašte i zaigranosti. Iz tog izvorišta nastala je bajka Plavobradi čarobnjak, koja nam kao i sve bajke na jednostavan način prenosi vrijedne životne pouke.



I za kraj snimka o Triesduji:




Post je objavljen 10.11.2009. u 10:59 sati.