Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Kraj za Ironman PRO utrkivanje?

Od iduće godine Ironman utrke imaju nova pravila za PRO natjecatelje. Biti će potrebno kupiti godišnju PRO licencu po cijeni od 750 dolara. Sa tom licencom natjecatelji imaju besplatan upad na sve utrke Ironman i Ironman 70.3 serije izuzev svjetskih prvenstava. Natjecatelji koji zaostanu za pobjednikom više od 5% ne mogu izboriti pravo nastupa na svjetskom prvenstvu bez obzira na plasman na datoj utrci. Nagradni fond se neće dijeliti onima koji za pobjednikom zaostanu više od 8% (a neće biti ni redistribucije nedodjeljenih nagrada). Novost je i uvođenje doping kontrole van natjecanja.
Po mom mišljenju doping kontrola je izvrsna stvar, jer su, koliko ja znam, testovi do sad bili rijetki i uzimao se uglavnom urin (a ne i krv). Ostale promjene po mom mišljenju nisu tako dobre. Nagradni fond je i do sad bio slab, a nakon novih restrikcija još će manje ljudi vidjeti priliku da živi od sporta i broj natjecatelja u PRO kategoriji će biti sve manji. Ako se ugasi PRO utrka, kad tad će pasti interes i za age group utrku. Nisam pratio triatlon u to vrijeme, ali sam čuo da se triatlon u Nici ugasio upravo iz tog razloga. Mislili su da su dovoljno jaki da ugase PRO utrku, ali je nakon toga pao interes i za amatersku utrku.
Da netko stvarno želi od Ironman triatlona napraviti pravi PRO sport sa velikim brojem kvalitetnih natjecatelja trebao bi povećati nagradni fond (i iznose i dubinu). Ispočetka bi vjerojatno bilo natjecatelja koji bi uzimali nagrade premda nisu na razini top natjecatelja, ali za 5-10 godina bi imali znatno jaču i brojniju PRO utrku. Do porasta kvalitete i broja kvalitetnih natjecatelja u ITU triatlonu je došlo upravo zbog toga što je nakon ulaska u program olimpijskih igara u sport došlo više novca. Nagradni fond na tim utrkama je i dalje slab (izuzev Des Moines), ali natjecatelji imaju priliku zaraditi neku siću od nacionalnih federacija, pa se sve veći broj njih odlučuje ozbiljnije posvetiti sportu.
Sad ostali organizatori imaju priliku da stanu u kraj monopolizmu Ironman organizacije. U prvom redu mislim na Challenge seriju utrka koja se već sad proširila na 7-8 utrka, te na neke nove serije tipa Rev-3.

Post je objavljen 09.11.2009. u 11:19 sati.