Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Ne, Hrvatska TV je još daleko od prekretnice!

Tribina HRT na prekretnici 3.11.2009.Danas je u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu održan okrugli stol "Hrvatska televizija na prekretnici". Bio je to zapravo svojevrsni nastavak tiskovne konferencije održane prošlog četvrtka, o kojoj sam pisao na blogu pod naslovom Novinari, prestanite biti dio šutljive većine! Ta je tiskovna konferencija bila neobična - imala je elemente javne tribine, sa stotinjank prisutnih, s izražavanjem pritajenih energija, kako sam u svojem komentaru prikazao.

Ovaj je pak okrugli stol bio rutinski mlak, anemičan, bez ikakve ssocijalno-psihološke energije, koja bi mogla ukazati da se neka vrsta stvarne prekretnice približava. sČini mi sde da se Vanja Sutlić i Hlovorka Novak-Srzić nemaju čega bojati, a ako slučajno i budu prinuđeni na ostavku, ništa se bitno u načinu kojim se nacionalnom televizijom upravlja promijeniti neće.

Sudionika je bilo malo, a karakteristično je bilo kako su se skanjivali sjesti za stol, u poznatoj velikoj ovalnoj dvorani HND-a, nego su sjedili na stolicama okolo, uz zidove. I imaju pravo, zašto se istrčavati?

Uvodni govor predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Zdenka Duke bio je posve neinspirativan i bez nekih konkretnih podataka i najava ozbiljnijih poteza staleške organizaicje.

Određeniji bio Gordan Malić (kojeg je, po njegovim riječima, Novak-Srzić bila optužila da je agent britanske obavještajne službe). Sutlića je ozunačio kao čovjeka Sanaderovog režima, koji je došao na svoje mjesto konsezusom svih koji su imali neko pravo glasa. Proizveo je kaos gotovo isti kao onaj, koji je za sobom na odlasku ostavio Sanader, uključujući golemi dug - 650 milijuna kuna, ako sam točno zapamtio. Ovaj režim uspijeva uništiti čak i monopoliste.

S druge strane, Hrvatsku udrugu poslodavaca Malić označava kao "gremija" hrvatskih monopolista (osiguravatelja, bankara, veletrgovaca). Sutlić je otišao tražiti podršku u HUP, tamo gdje danas sleži stvarna moć u ovom društvu. Đuro Popijač, glavni ravnatelj HUP-a, istvoremeno je predsjednik Programskog vijeća HRT.. Kontrola nad HRT važna je u vrijeme kad je perspektiva gubljenje daljih 50.000 radnih mjesta u Hrvatskoj.

Branko DebeljakRedatelj Branko Debeljak prvi se javio za riječ nakon dvojice uvodničara. U svojem kratkom izlaganju rekao je da je politika uvijek bila od ključnog utjecana na HTV, od osnivanja TV Zagreb, a sada su se odnosi promijenili utoliko, što je prisutan i kapital. Kapitalisti i političari su naravno u bliskoj vezi.

Denis Kuljić je iznio tipičnu tračersku, žutu optužbu protiv Novak-Srzić, koju neću prenositi. On je također ukazao na neobičnu činjenicu da HRT, za razliku od drugih javnih poduzeća, nema nadzorni odbor, pa nema ni tog formalnog instrumenta javne kontrole nad time kako se novac troši. Izvještaj o poslovanju ide direktno u Sabor koji u o njemu glasa, nema stručne revizije bez koje zastunici ne mogu procijeniti izvještaj. Tako je moguće da se uz godišnji prihod od 1,3 milijarde kuna nagomilaju toliki dugovi. Dug galopirajuće raste, nedavno je uzet vrlo nepovoljan kredit od 260 milijuna kuna koji je služio za pokirvanje starih kredita u Poštanskoj i u Privrednoj banci. S druge strane, od marketinga će ove godine biti ubrano oko 250 milijuna kuna umjesto planiranih 480 milijuna.

Ukratko - slijede otkazi na HRT. Novinari, kao dio radničke klase (moderni kognitivni proletarijat - pročitejte recimo prikaz Carla Varcelonea o kognitivnom kapitalizmu), kao i svi drugi radnici u Hrvatskoj neorganizirani su, uplašeni, bez samosvijesti. Razjedinjuje ih bojazan: "Joj, samo da ja zadržim svoj posao!" Zato prekretnice neće biti. Još neko vrijeme.



Post je objavljen 03.11.2009. u 17:09 sati.