Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Sustavno i zanimljivo

Sustavno i zanimljivo

Vjesnik, 2009-11-05

U rujnu 2011. održat će se u Cresu obljetnički, 20. dani Frane Petrića. Razmišljam o čemu govoriti tijekom svog 15. aktivnog sudjelovanja u radu tog skupa. Nameće se samo jedna tema. Utjecaj filozofâ na sintezologa. Dakle, prikazati koje je kreativne iskre preuzeo sintezolog od brojnih filozofa, od Sokrata i Platona do Spenglera. U središtu će biti promišljanja glasovita autora djela »Propast Zapada« O. Spenglera. Tom ću se zgodom osvrnuti na njegova promišljanja o utjecaju razvoja ruke na razvoj ljudskog bića. U svom djelu »Čovjek i tehnika« o ruci kao jedinstvenom sredstvu djelovanja napisao je: »Oko te grabežljive zvijeri uočava cilj i smatra se teorijskim vladarom Svijeta. A ruka je praktična vladarica«.
O ruci kao prirodnom alatu već je pisano (»Vjesnik«, 25. rujna 1999.). Zašto se sada pojavljuju ta godina i ipak relativno daleka budućnost, godina 2011.? To valja zahvaliti časopisu »Sustavi« čiji je podnaslov »Časopis za razumijevanje naše okoline«. Izlaženje časopisa podupire Sveučilište u Zagrebu, a na čelu relativno mlade ekipe je vrlo agilni promicatelj sustavnosnog načina promišljanja, fizičar, doc. dr. Josip Stepanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Najnoviji broj časopisa, koji se tiska u 5000 primjeraka i prodaje se na kioscima, posvećen je ruci kao nenadmašivom sredstvu djelovanja.
Najprije nekoliko riječi o časopisu koji zaslužuje pozornost šire javnosti. Časopis »Sustavi« je popularizacijski časopis u kojemu domaći autori, stručnjaci za pojedino područje, na pristupačan i zanimljiv način pišu o temama iz naše okoline koje su važne širokoj javnosti i, među ostalim, želi odgovoriti na pitanje »Što je Hrvatska?«. Brojevi su tematski, a pristup je interdisciplinaran, hrvatski filozofi bi rekli - pluriperspektivan. Svaki broj časopisa »Sustavi« donosi u temi broja kolekciju članaka. Time se postiže potpuniji uvid u doseg i zastupljenost pojedine teme u našim životima. Pritom se često javlja začuđenost čitatelja širinom dosega naizgled uobičajenih tema.
Sukladno navedenoj izdavačkoj politici ne treba čuditi i broj posvećen ljudskoj ruci. Stožerni je tekst »Pogled na ljudsku ruku - nenadmašivo sredstvo djelovanja«. Slijede: »Ljudska ruka - evolucijski razvoj sustava«, »Ozljede ruke u sportu«, »Ruke u plesu«, »Ruke kao nepriznato komunikacijsko oruđe«, »Religija kao simbolički sustav«, »Ruka - sustav prenošenja čovjekove vještine i kreativnosti«, »Pneumatski mišić kao aktuator« i »Dominantnost ruke«. Priznajte da nikada niste na taj način razmišljali. Pa ni potpisnik nije bio svjestan činjenice da i u ovoj sredini postoji dovoljan broj stručnjaka koji su s toliko različitih gledišta sposobni opisati ruku, praktičnu vladaricu Svijeta.
Časopisu treba poželjeti još mnogo tako uspješnih pluriperspektivnih obradba pojedinih tema.

Igor Čatić, Zagreb



Post je objavljen 06.11.2009. u 17:17 sati.