Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Veliki dio općine Pitomača postaje Rezervat biosfere

Veliki dio općine Pitomača postaje Rezervat biosfere u sklopu proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava koji su sredinom rujna potpisali hrvatski ministar kulture i mađarski ministar okoliša uz prisustvo predsjednika vlade Republike Hrvatske i Republike Mađarske u susjednom gradiću Barcsu.
U tijeku je postupak proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava, za koji će ovih dana započeti postupak javnog uvida u trajanju od mjesec dana. Potom tek slijedi predaja nominacije za Rezervat biosfere, te se očekuje da će biti proglašen u 2010. godini.

rezervat


Javni uvid provest će se izlaganjem jednog primjerka Stručne podloge za proglašenje područja Mura-Drava u Republici Hrvatskoj regionalnim parkom s kartografskim prikazom Regionalnog parka u trajanju od 30 dana, i to od 09.11.2009. do 09.12.2009. godine u Čakovcu, Varaždinu, Koprivnici, Virovitici i Osijeku.
Javni uvid u Prijedlog za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava održavat će se u Virovitici u prostorijama županije, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša.
Javno izlaganje Prijedloga za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava u postupku javnog uvida održat će se 10. studenog 2009. u 11 sati, u Virovitici, u Gradskoj knjižnici i čitaonici.
U ovo kratko vrijeme 1/4 općine Pitomača s cijelom Križnicom, Đuretinom, Brodićem, Šašnatim Poljem i dijelovima Lenišća i Starogradačkog Marofa postaje Rezervat biosfere koje kao veliko ekološko područje ima osnovnu zadaću očuvanja prirodnih vrijednosti, poticanje održivog razvoja te poticanje znanstvenog rada vezanog uz unapređenje kvalitete života i održivo korištenje prirodnih dobara.Kako naglašavaju u Ministarstvu kulture, proglašenjem rezervata biosfere osigurat će se dodatni poticaj građanima i nadležnim vlastima za razvojem usklađenim s prirodom i okolišem, jer samo potrajnom upotrebom prirodnih dobara osiguravamo kvalitetan život ljudi, ali i nasljeđe za buduće generacije.

rezervat



Župan Koprivničko-križevačke županije poziva na javni uvid u prijedlog za proglašenje Regionalnog parka Mura-Drava za područje Koprivničko-križevačke županije. Javni uvid provest će se izlaganjem jednog primjerka Stručne podloge za proglašenje područja Mura-Drava u Republici Hrvatskoj regionalnim parkom s kartografskim prikazom Regionalnog parka u trajanju od 30 dana, i to od 09.11.2009. do 09.12.2009. godine.

Stručnu podlogu za proglašenje područja Mura-Drava u Republici Hrvatskoj regionalnim parkom s kartografskim prikazima Regionalnog parka moguće je preuzeti ovdje - 24MB-Tekst stručne podloge.pdf

Javna rasprava održat će se u petak 13. studenog 2009. u 11,00 sati u Gradskoj vijećnici u Koprivnici (Tekst poziva na uvid).

Poziva se cjelokupna javnost, zainteresirani građani, udruge, stručne institucije, jedinice lokalne samouprave, predstavnici tvrtki, obrta i poljoprivrednih gospodarstava koji na širem dravskom području imaju svoje interese, da se odazovu uvidu i javnog raspravi s predstavnicima Ministarstva kulture i Državnog zavoda za zaštitu prirode radi upoznavanja s mjerama i eventualnim ograničenjima koje zaštita rijeke Drave i Mure u kategoriji regionalnog parka donosi.

rezervat




1. Javni uvid u Prijedlog za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava održavat će se u :


· Čakovcu, Ruđera Boškovića 2, Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša
· Varaždinu, Franjevački trg 7, Varaždinska županija, Upravni odjel za zaštitu okoliša, promet i komunalno gospodarstvo
· Koprivnici, Antuna Nemčića 4a/II, Koprivničko – križevačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša
· Virovitici, Trg Ljudevita Patačića 1, Virovitičko – podravska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša
· Osijeku, Europske avenije 11, Osječko – baranjska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša

dnevno između 8 i 12 sati.

2. Javno izlaganje Prijedloga za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava u postupku javnog uvida održat će se:

- 16. studenog 2009. u 12 sati, u Čakovcu, u Velikoj vijećnici Međimurske županije, Ruđera Boškovića 2, Čakovec
- 10. studenog 2009. u 11 sati, u Virovitici, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, Trg dr. Franje Tuđmana bb, Virovitica
- 11. studenog 2009. u 11 sati, u Varaždinu, u Dvorani Skupštine Varaždinske županije, Franjevački trg 7, Varaždin
- 12. studenog 2009. u 12 sati, u Osijeku, Europske avenije 11, dvorana Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Osijek
- 13. studenog 2009. u 11 sati, u Koprivnici, u Gradskoj vijećnici, Zrinski trg 1/I, Koprivnica

rezervat


Dokumenti

* Tekst poziva na javni uvid
* Prilog 7: Pregledna karta razdiobe Parka sa stanovista upravljanja
* Prilog 6: Pregledni prikaz županija, gradova i općina na kojima se prostire park
* Opis granice
* Prilog 1: Kartografski prikaz Parka s prikazom zasticenih područja
* Prilog 2: Kartografski prikaz Parka za županije s prikazom zaštičenih područja-Lista 1
* Prilog 2: Kartografski prikaz Parka za županije s prikazom zaštičenih područja-Lista2
* Prilog 2: Kartografski prikaz Parka za županije s prikazom zaštičenih područja-Lista3
* Prilog 3: Karta staništa Parka
* Prilog 4 Kartografski prikaz pokrovnosti zemljista (land cover)
* Prilog 5: Kartografski prikaz podrucja ekoloske mreze RH unutar obuhvata Parka TK100

IZVOR: Koprivničko-križevačka županija

Post je objavljen 05.11.2009. u 19:53 sati.