Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zenska-akcija-rijeka

Marketing

Grad vidljivih žena - izložba fotografija


Prvo je bilo čitanje.
Čitajući djelo Chistine de Pizan (1364. – 1430.) Grad žena počele smo razmišljati postoji li danas potreba da pobjegnemo u neko feminističko utočište koje će nam bar na kratko pružiti utvrdu za malo tihog otpora. Odmah smo znale da ne želimo nikakav glasan otpor, barem ne u ovom trenuku. Tihi, umjetnički otpor želimo.

Zatim je došlo obilježavanje
Odlučile smo povodom manifestacije 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama organizirati izložbu na temu Grad vidljivih žena kojom ukazujemo na oživljavanje aktivnosti Ženske akcije Rijeka, kao i na potrebu snažnijeg promoviranja ženske umjetnosti, za ovu prigodu na zaštićen, isključivi način. Pozvale smo isključivo umjetnice, a ne i umjetnike. Stojimo iza svoje odluke. Ovo je izložba privremenoga ženskog grada.

Onda je trebalo reći što je Grad vidljivih žena
Poigrati se s vidljivoću i nevidljivoću žena bilo je teže nego što smo mislile, ali nama se činilo važno. Vidljivost je ono što nedostaje, nevidljivost ono što nas obilježava. Žene su toliko malo prisutne u svojim svakodnevnim životima, hrabrostima, tugama, maštama, stvaranjima. Ovo je izložba posvećena njima.

Zamišljaj izložbe
Ova je izložba zamišljena na način da kroz fotografije struji ideja grada, i to ženskog grada, grada u kojem su žene vidljive, prisutne, ostvarene, snažne. Da postoje. One ne moraju biti poznate, slavne, uspješne da bi bile vidljive. Ne moramo ih čak niti vidjeti – ponekad je dovoljno da neki mali trag ukaže na njihovo postojanje. I to je dovoljno.

I konačno
Izložba pod nazivom Grad vidljivih žena trajat će od 25. studenog (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. prosinca (Dan ljudskih prava) u Galeriji Kružna (8/III kat) u Rijeci, a 12 najboljih fotografija (prema ocjenama publike) bit će uvršteno u kalendar udruge za 2010. godinu.


Post je objavljen 05.11.2009. u 09:47 sati.