Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slijedime

Marketing

Odreći se svega (Lk 14, 25-33)

U današnjem čitanju evanđelist Luka donosi neke od uvjeta koje bi Isusovi učenici morali ispuniti ako hoće istinski slijediti svoga Učitelja. Čitajući o tim uvjetima nekako se čini čudno iz Učiteljevih usta čuti da Njegovim učenikom ne može biti onaj tko ne mrzi svoga oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam život.

Međutim izraz „mrziti" ne smijemo shvatiti u onom smislu kako ga danas uobičajeno shvaćamo, kao željeti ili činiti nekome zlo. U Starom Zavjetu ovaj izraz susrećemo u značenju „ne voljeti, zapostaviti" (npr. jednu od dvije žene, usp. Pnz 21, 15). Također taj izraz u istom značenju susrećemo i u Novom Zavjetu ( usp. Lk 16, 13: dva gospodara). U tom smislu treba i u Isusovim ustima „mržnju" srodnika shvatiti kao uvjet nasljedovanja. Ako bilo koje stvorenje ili bilo koji interes stavimo ispred Isusa onda ne možemo biti Njegovi istinski nasljedovatelji.

Isus oko sebe okuplja učenike koje poziva na nasljedovanje. Za Njegove učenike taj poziv zahtjeva napuštanje svih dotadašnjih veza. On zove na radikalno životno zajedništvo s Njim radi sudjelovanja u Njegovom mesijanskom djelu: „I reče im Isus: "Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!" (Mk 1, 17). Učenici su u sudbinskom zajedništvu s Isusom: „A Isus će im: 'Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni'" (Mk 10, 39). Kao i On i oni trebaju biti spremni da služeći Božjoj spasenjskoj poruci daju i vlastiti život. Ovo nasljedovanje je u biti odgovor Božjoj ponudi ljubavi.

„I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!" govori Gospodin i poziva učenike na nasljedovanje križa. Nasljedovanje križa zahtjeva cjeloviti odgovor. Ono se ne zadovoljava zaklinjanjem u ljubav prema Kristu, nego se događa vlastitim djelima ljubavi prema ljudima. Sveti Pavao u poslanici Rimljanima kaže: „Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon. Uistinu: Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne poželi! I ima li koja druga zapovijed, sažeta je u ovoj riječi: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav" (Rim 13, 8-10).

Što nama danas govore ove Isusove riječi?

Isusov poziv na nasljedovanje upućen je svakome od nas. Poziv na nasljedovanje je milost Božja. Međutim, taj put nije lak i prihvaćajući Isusov poziv za nasljedovanje to postaje naš životni put. Zato je važno sa svom ozbiljnošću odlučiti o tom putu. Govoreći da nitko neće započeti graditi kulu, ako prije ne sjedne i proračuna troškove ima li čime dovršiti, Isus ističe važnost upravo tog svjesnog životnog opredjeljenja. Često puta nakon onog početnog oduševljenja za Isusa, kako vrijeme odmiče i prevladaju životne brige i problemi, nekako malakšemo i posustanemo. Na žalost postanemo oni „koji su započeli graditi a ne mogu dovršiti" i ne odemo dalje od temelja.

Nasljedovati Isusa i nositi svoj križ znači da moramo svaki dan iznova odlučiti se za Isusa i živjeti u duhu Evanđelja. Od većine nas se naravno ne traži da ostavimo svoje srodnike, svoja radna mjesta, okruženje u kojem živimo...Ono što se od nas traži, ako želimo nasljedovati Isusa Krista, jest da ne dopustimo da ništa, ama baš ništa ne stane između nas i Njega. Biti Isusov učenik znači u svakoj našoj životnoj situaciji podignuti pogled k Božanskom Učitelju i tražiti snagu i mudrost da ga možemo nasljedovati u ljubavi, opraštanju, blagosti, milosrđu, pravednosti, čestitosti, pomaganju jednih drugima...I počesto će nam jedini vodič biti samo vjera i odluka nasljedovati Isusa Krista, bez obzira kako to teško bilo.

Ljiljana


Post je objavljen 04.11.2009. u 16:21 sati.