Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

U Afganistanu izvanredno stanje zbog H1N1 (svinjske gripe)

Svinjska gripa dobiva novi zamah u Afganistanu pa je u toj zemlji jučer proglašeno izvanredno stanje kako bi se pojačalo mjere u spriječavanju brzog širenja virusa H1N1. Posebne mjere protiv toga virusa uvode i Saudijska Arabija, Ukrajina, Gruzija i Turska, javljaju svjetske novinske agencije.

Afganistanska vlada naredila je nakon prošlotjednoga prvoga smrtnog slučaja od nove gripe u toj zemlji da se škole zatvore na tri tjedna, a građanima je preporučila da izbjegavaju masovne skupove u zatvorenim prostorijama kao što su vjenčanja.

Gotovo 350 pozitivnih slučajeva na virus H1N1 otkriveno je među strancima i Afganistancima, a vjeruje se da je zaraženih nekoliko stotina više, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva.

Pozitivni slučajevi, od kojih je 271 slučaj otkriven među strancima a ostatak među Afganistancima, odražavaju dramatičan porast broja zaraženih, izjavio je za Reuters glasnogovornik Farid Raid.

"Proglasili smo izvanredno stanje zbog H1N1 na temelju kojega je svim privatnim i državnim prosvjetnim institucijama te vrtićima naređeno zatvaranje na tri tjedna", rekao je.

Saudijska Arabija pokrenut će idućeg tjedna cijepljenje stotina tisuća sudionika hadža protiv virusa H1N1 koji je već odnio 62 života u toj zemlji.

"Prioritet će imati lokalni hodočasnici", izjavio je za France Presse dužnosnik saudijskog ministarstva zdravstva Ziad Memish.

U međuvremenu je ukrajinsko ministarstvo zdravstva objavilo nove podatke po kojima je u toj zemlji od gripe i akutnih dišnih infekcija umrlo 67 ljudi.

"Umrlo je 67 ljudi", izjavio je novinarima pomoćnik ministra zdravstva Vasilij Lozorišinec, dodajući kako je službeno potvrđeno da su od virusa H1N1 umrle 22 osobe.

Ukrajinska vlada u petak je zbog epidemije uvela stroge mjere, među kojima zatvaranje škola i zabranu masovnog okupljanja, a predsjednik države Viktor Juščenko zatražio je u nedjelju pomoć SAD-a, EU-a, NATO-a i susjednih zemalja.

U Gruziji je od kolovoza otkriveno 27 osoba zaraženih virusom H1N1.

To su građani koji su se u Gruziju vratili iz inozemstva, a među njima je 13 muškaraca i 14 žena, javili su mediji.

Direktor Nacionalnog centra za kontrolu javnog zdravlja Pate Imnadzea rekao je da se Tbilisi prije mjesec dana obratio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji radi nabave cjepiva protiv virusa H1N1. Dodao je da se od srpnja, kada je u svijetu proglašena pandemija, na granicama Gruzije i posebice u zračnim lukama provode sve potrebne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Tursko ministarstvo zdravstva priopćilo je u ponedjeljak da je troje djece umrlo od tzv. svinjske gripe, tako da se broj umrlih od tog virusa povećao na sedam, javlja AP.

U priopćenju se navodi da su nove žrtve H1N1 - djeca u dobi od 22 mjeseca, četiri godine i 14 godina - patile od kroničnih bolesti.

Turska je u ponedjeljak počela cijepiti osjetljive skupine ljudi - najprije zdravstvene radnike i hodočasnike koji se spremaju na hadž u Meku.

Zabrinutost zbog nove gripe H1N1 raste i u Njemačkoj, gdje je Institut Roberta Kocha objavio u ponedjeljak da je skokovito narastao broj zaraza tjedno, s 1.860 na više od 3 tisuće novih oboljelih tjedno.

"Val koji smo očekivali za ovu jesen počeo je", rekao je Joerg Hacker, ravnatelj instituta. Dosada je u Njemačkoj od posljedica nove gripe umrlo šestero ljudi, a više od 30 tisuća je oboljelo.

Post je objavljen 03.11.2009. u 08:45 sati.