Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framakarlovac

Marketing

Vjetar s Pacifika...

...dopuhao je ovih dana i u naše krajeve! U nedjelju se, na primjer, najjače osjetio u Novigradu na Dobri i mi, pustolovni kakvi jesmo, morali smo otići tamo da to vidimo.
No, krenimo od tamo gdje je sve i počelo. Bila je nedjelja ujutro, blagdan Sviju svetih. Dok sam rutinski točila čaj u svoju šalicu i razmišljala u kojem ću omjeru ove godine upotrijebiti crvene i bijele lampione, vijest sa Radija Mrežnice trgnula me iz računice: Danas će se u Novigradu na Dobri pod misom u 14h (hm, koji termin!) predstaviti grupa mladih sa Solomonskih otoka koji su u našu zemlju doputovali sa svojim misionarom p. Ivicom Gregurcem, inače Hrvatom. Brza kalkulacija pokazala je da je misija moguća i u pola dva nas troje framaša, jedan Renault Kangoo i jedan foto-aparat krenuli su starom Karolinskom cestom ne bi li stigli do Novigrada. Nakon 25 minuta smo ga pronašli. Stajao je, kao i obično, na Dobri. Misa je, kao što je to na selu i običaj, kasnila. Slavljena je prema svim poznatim običajima, jedino što ju je predvodio, za Novigrađane s Dobre neuobičajeno, pater Ivica. No mi smo to i očekivali. Zato smo i došli, ne? Pater se suzdržao od toga da nas u propovijedi izvještava o etnografskim posebnostima Solomonskih otoka, već nas je radije podsjetio na poruku blagdana - svetost je dostupna svima, a svatko tko prihvati dati joj svoj lik prihvatio je i misiju (missio= poslanje) jer svetost ionako ne može šutjeti o svome Izvoru.
Nakon mise, uslijedio je nastup. Solomonski otočani predstavili su se liturgijskim pjesmama i plesovima(!), a mi smo sve uredno zabilježili.


Na primjer, ovako se ondje donosi pred oltar knjiga iz koje će se navijestiti Evanđelje...

Image Hosted by ImageShack.us



Klapa "Solomonski bodul"...

Image Hosted by ImageShack.us



Voliš se...gibat...!

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us



I na kraju, da ne biste pomislili da su ove fotografije preuzete s Reutersa ili Hine, dokaz da smo mi tamo bili za zbilju..

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ako već Novigrađani (s Dobre) neće, možda im mi uzvratimo posjet. Vi ćete prvi doznati! Do čitanja!

Post je objavljen 03.11.2009. u 20:48 sati.