Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Dožupan i Ured – BEZ PORTFELJA !!

Na sjednici međustranačkog vijeća održanoj 17. kolovoza, zamjenik predsjednika kluba vijećnika koalicije SDP, HDSSB, HNS, SDSS, HSU, Mate Vukušić iznio je zahtjev ovoga kluba da se na sjednici Županijske skupštine, 24.08. ove godine, kao točka dnevnog reda uvrsti aktualno stanje u poljoprivredi na Virovitičko-podravskoj županiji sa naglaskom na neisplaćivanje poticaja za duhan, probleme u povrtlarskoj proizvodnji, cijenu pšenice koja je bila nepoznata, te konfuziju u otkupu i cijenu mlijeka. Odgovorni u ovoj, županijskoj, vlasti odgovorili su da je nemoguće za sedam dana imati sve podatke ( iako imamo odjel za poljoprivredu te dožupana zaduženog za poljoprivredu koji trebaju imati dnevno ažurirane podatke ) te da će se sjednica održati u rujnu mjesecu. Nadalje, zatraženo je da se na sjednicu pozovu neposredni proizvođači, odnosno njihovi predstavnici, te predstavnici ministarstva poljoprivrede obzirom vladajući u županiji nemaju odgovore na gore navedene probleme. Od tog dogovora ( i obećanja po tko zna koji put ) prošlo je dva mjeseca, sjednica nije održana, problemi su ostali ili su se još udvostručili. Što se u poljoprivredi desilo u tom vremenu?


-Poticaji za proizvodnju duhana za rod 2008.nije u cijelosti isplaćen niti do danas ( dug prema proizvođačima je oko 12,5 milijuna kuna). Krajnje je neizvjesno što će biti s poticajem za ovogodišnji urod. Samo u udruzi Krupan list je oko 1300 proizvođača duhana. Inače, neisplaćeni poticaji u Hrvatskoj su oko 205 milijuna kuna.

-Problematika proizvođača mlijeka nije se pomaknula s mjesta niti po pitanju cijene, poticaja a čini se niti kvalitetnog otkupa i distribucije. Ne može se ne spomenuti i netaktičan odnos župana u razgovoru s vlasnicima Zdenke iz V. Zdenaca, bez obzira tko je bio u pravu. Od takvog tijeka pregovora proizvođači mlijeka nisu imali ama baš nikakve koristi. Rezultat svega je da su mljekari sami, prosvjedom u Zdencima izborili ponovno preuzimanje mlijeka i isplatu bez kompenzacije.

-I kod povrtlarske proizvodnje teško je započeti temu a ne reći-problem. I pored velikih količina koje se proizvode na području županije veliki kupci preuzimaju, u pravilu, male količine proizvoda sa ovog područja. Razloga zašto je tomu tako je nekoliko a jedan od njih je i neorganiziranost i nezainteresiranost županijskih vlasti prema ovom značajnom problemu. Moramo ovdje podsjetiti da su, prije dvije-tri godine, na sastanku održanom u Virovitici predstavnici tvrtke Agrokor ponudili promptni otkup poljoprivrednih proizvoda u iznosu oko 100 milijuna kuna a u slijedećim godinama i višestruko veće količine. Naravno, do realizacije ovog dogovora nije došlo a sudeći po inertnosti čelnika i stručnjaka iz županije niti neće.

-Na kraju, pšenica. Već nekoliko godina poljoprivrednici siju, žanju i prodaju pšenicu a da ne znaju po kojoj cijeni. Na taj način se otvara prostor za makinacije i djelovanje raznih mešetara koji u pravilu ucjenjivački kupuju robu od poljoprivrednika jer su ovi, pritisnuti nemogućnošću skladištenja, potrebom za sredstvima, prisiljeni istu dati ispod cijene. Jasno, to se desilo i ove godine kada je pšenica prodavana i za 55-60 lipa za kilogram mada je cijena puno viša. Poticaji za lanjsku pšenicu isplaćeni su oko 60%. Za preostali poticaj poljoprivrednici će dobiti gnojivo, zna se po kakvim cijenama i po njega će sami morati u Petrokemiju u Kutinu.

Na dio ove problematike ukazali su ovih dana i članovi Strukovne grupe agrara HGK-Županijske komore Virovitica i predložili da se na slijedeću njihovu sjednicu pozovu predstavnici Ureda za poljoprivredu VPŽ. Pitanje je samo s kojim ciljem jer u Uredu vjerojatno još nemaju podatke o aktualnoj situaciji u poljoprivredi.

U klubu vijećnika koalicije SDP, HDSSB, HNS, SDSS, HSU, temeljem svega gore navedenog zaključujemo slijedeće :

Obzirom je od najavljene sjednice Županijske skupštine za deveti mjesec prošlo blizu dva mjeseca jasno je da županijskom čelništvu nije stalo do rješenja poljoprivredne problematike bez obzira na tešku situaciju i cjelokupnu gospodarsku krizu. Nevjerojatno je da Ured za poljoprivredu naše županije do danas nije uspio pripremiti podatke koji su važni za ovu temu a još nevjerojatnije je da niti dožupan zadužen za poljoprivredu nije u stanju svojim poslom se pozabaviti već dva mjeseca iako je za to (pre)dobro plaćen. Ali, ne čudi nas previše, iako je apsurdno, jer u Uredu za poljoprivredu po novom Pravilniku o unutarnjem redu ne radi niti jedna osoba poljoprivredne struke. I Pročelnik je ekonomist pa je i time dovoljno rečeno. Očito je da nesuglasice vladajuće koalicije oko kadrovskih rješenja na svim razinama u županiji imaju prioritet nad životnim pitanjima mještana ove županije. Na kraju, ponoviti ćemo apel od prije godinu dana:

-U interesu i za dobrobit poljoprivrednika naše županije molimo, ili još bolje-zahtijevamo od čelništva županije da u dogovoru sa ministarstvom poljoprivrede, jer sami očito to nisu u stanju učiniti, hitno iznađu rješenja za kaos koji vlada u ovom sektoru, daju kvalitetne odgovore za slijedeću sezonu poljoprivredne proizvodnje jer za ovu su, na žalost – zakasnili. Ono što je najvažnije, u te dogovore moraju biti uključeni i neposredni proizvođači koji zasigurno najbolje poznaju kompletnu problematiku.

Klub vijećnika Koalicije stranaka SDP, HDSSB, HNS, SDSS, HSU u Županijskoj skupštini
Virovitičko-podravske županije


Post je objavljen 02.11.2009. u 17:33 sati.