Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obama s vojnim vrhom razmatrao strategiju u Afganistanu

Američki predsjednik Barack Obama sastao se u protekli petak s ministrom obrane Robertom Gatesom i članovima Združenog stožera oružanih snaga, kako bi od zapovjednika svih rodova vojske dobio procjenu o reviziji strategije u Afganistanu, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Riječ je o sedmom sastanku koji Obama održava s najvišim dužnosnicima admistracije u okviru razmatranja nove strategije u Afganistanu, a drugom susretu sa članovima Združenog stožera oružanih snaga.

Preispitivanje strategije u osmogodišnjem ratu u Afganistanu, gdje SAD i NATO trpe sve veće gubitke, uključuje i odluku o slanju dodatnih 40.000 američkih vojnika, koje je zatražio glavni zapovjednik savezničkih snaga general Stanley McChrystal.

U Afganistanu je trenutačno 68.000 američkih i 32.000 vojnika NATO-a.

Optužbe za prijevare na predsjedničkim izborima u Afganistanu i odluka da se održi drugi krug izbora 7. studenoga, dodatno su usložili Obaminu odluku.

Glasnogovornik Gibbs je kazao kako je sastanak sa Združenim stožerom znak da je Obama "pri kraju" s procesom donošenja strateških odluka o Afganistanu.

"Predsjednik želi razgovarati sa zapovjendicima svih rodova oružanih snaga o procjeni generala McChrystala. Oni osiguravaju obučene i opremljene vojnike, marince, mornare i zrakoplovce za Afganistan, Irak i diljem svijeta", rekao je u petak Gibbs, dodajući kako će se vjerojatno razgovarati o konkretnom broju pojačanja.

Na pitanja novinara hoće li Obama objaviti odluku o Afganistanu prije odlaska na azijsku turneju 11. studenoga, Gibbs je u petak kazao da ostaje kod formulacije kako je odluka udaljena "tjednima".

Na sastanku u Bijeloj kući sudjelovali su admiral Michael Mullen i general James Cartwright, zapovjednik i dozapovjednik Združenog stožera, glavni zapovjednici Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva, Ratne mornarice i Marinskog korpusa, te potpredsjednik Joe Biden i savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones.

Obama je povezao američku politiku u Afganistanu s pristupom prema Pakistanu. Državna tajnica Hillary Clinton, koji je sudjelovala na prethodnim sjednicama tzv. "ratnog vijeća" u Bijeloj kući, u petak je završila trodnevni posjet Pakistanu, na čiji je dužnosnike izvršila pritisak da agresivnije nastupe protiv Al-Qaide i drugih ekstremista, čija su utočišta u planinskom području na granici Afganistana i Pakistana.

Post je objavljen 02.11.2009. u 08:13 sati.