Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nabrzaka

Marketing

102. post. Abu Dhabi

Hermann Tilke mogao bi lako biti produkt naše balkanske otađbine, a ne Nijemac iz gradića Olpe blizu Kölna. Tilke je arhitekt i dizajner F1 staza u Kini, Bahreinu, Turskoj i Maleziji; surađivao je kod uređenja staza u Singapuru i Valenciji, radio je izmjene na Hockenheimringu i Fujiju, na internetu piše i da će raditi na preuređenju Monze, Silverstonea i Nürburgringa te graditi potpuno nove staze u Rumunjskoj, Latviji, Južnoj Koreji, Rusiji, Južnoj Africi itd. Ne znam čiji je Tilke sin, zet, nećak ili rodijak ali ovakva vrsta nepotizma i monopola nadmašuje sve ikad viđeno u Lijepoj našoj. A tu je ljestvica podignuta prilično visoko. Njegovi su dizajni često kritizirani: dosada, sterilnost, nemaštovitost, asfaltirane zone izlijetanja itd. Naravno, netko tko toliko radi mora ponekad napraviti i nešto dobro. Mnogi će se složiti da je Abu Dhabi ono dobro u karijeri gospodina Hermanna. Jahtice desno, uski bit-će-tu-svega tunel prema boksu lijevo, golemi šareni hotel gore, široka zanimljiva staza dolje. Nije loše, šta je je. Sve skupa izgleda kao neka druga planeta, SF Formula 1, a u paketu s novom 3D animacijom koja zamrzava bolide, i pomalo kao video igrica. Šeici su se stvarno potrudili, u svakom kutu ekrana vidi se da se u Abu Dhabiju lijepo živi, a takva raskoš posebno laska glamuru i atraktivnosti Formule 1. Tako su se u Abu Dhabi, premda je prvenstvo riješeno u Brazilu i naslovi su već podijeljeni, sjatili svi živi i neživi. Čak i Naomi Campbell koja je znakovito izbjegla Briatoreov Renault; Mika Hakkinen klasično u McLarenu gdje se pojavio čak i Ron Dennis; Massa i Schumi u Ferrariju (pretpostavljam da Kimiju pozlije kad ih vidi kako se došaptavaju na pit wallu), a svuda naokolo novi predsjednik FIA-e Jean Todt. Za kojeg je btw naš lik u FIA-i Zrinko Nešto, gost u Studiju F1 prije utrke, izjavio da mu je Todt rekao da u budućoj poslovnoj suradnji njih dvojica neće imati odnos šef-zaposlenik nego će biti jednostavno Zrinko i Jean. Izjava dana. bljuc bljuc ...
Arapski spektakl zaključio je ovogodišnju sezonu i to ne pretjerano uzbudljivom utrkom. Novi svjetski prvak u posljednjim je krugovima spasio stvar sjajnom borbom s Markom Webberom, a Kobajaši je opet bio u elementu i vratio japanskim vozačima tradicionalnu reputaciju zabavnih i hrabrih - u stilu Takume Sata, za razliku od samozatajnog Nakajime. Biser utrke je Jaime Alguersuari koji je fulao boks Toro Rossa i produžio u boks velikog brata Red Bulla. Događa se, dogodilo se navodno i Fisichelli prije par godina kad je promijenio momčad (ne sjećam se iz koje u koju?) pa je u boksu stao kod one stare. Jaime kaže da je došlo do nesporazuma s njegovom ekipom i nisu ga očekivali pa je produžio u Red Bull. Ne kužim tu izjavu, zar je mislio da će mu u Red Bullu promijeniti gume? Možda je od njihovih mehaničara mislio da su njegovi jer njegovi nisu izašli van?.... Kako god.
Bit će još analiza sezone, bit će još intervjua i izjava, bit će i objava novih vozačkih ugovora jer većina momčadi još uvijek nije definirala vozačke parove. Čekamo što će učiniti Kimi i hoće li ostati pri izjavi "McLaren ili ništa", čekamo razrješenje Heikkijevih "muka po Hamiltonu", a neki od nas jedva čekaju i Brunu Sennu koji je potpisao ugovor za španjolsku ekipu Manor, jednu od pridošlica u F1 iduće godine. A ne bi bilo loše ni da, kao što se špekulira, za drugog vozača uzmu Nelsinha Piqueta. Safety car u svakoj utrci i Bruno naprijed :))


Post je objavljen 01.11.2009. u 21:23 sati.