Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

The Age of Stupid

Dragi narode,

Film kao kampanja pred konferenciju u Kopenhagenu sledeceg meseca : www.ageofstupid.net Mina i ja smo ga pogledale, veoma je uznemiravajuci, ali ipak mislim da svako treba da ga vidi da bi pojmio urgentnost situacije.

Koliko ja citam srpske vesti (malo) mogu samo da zakljucim da Srbija misli da ima vece probleme od ovog, sa obzirom da se globalno zagrevanje ne pominje skoro uopste, niti se ikakve mere i akcije preduzimaju. Kao da nije ni svesna globalnih stvari - toliko je usredsredjena na svoj lokalni kriminal i trac. No, vidim da je Beograd imao svoju premijeru,

ali ne znam za ostali deo Srbije.

A ovo jeste tema koja nas zblizava jer svi smo u istom sosu, i neki ekonomisti kazu da ce opstati one nacije koje budu investirale u novu ekolosku tehnologiju. Skandinavija je svetao primer da se moze, istovremeno su smanjili svoju CO2 emisiju za 8% nize od novoa 1990. (po Kjoto protololu) i za 44% povecali svoj ekonomski rast. Investirali su u proizvodnju struje putem vetra, plime i fotovoltaik- solarnih panela. Stvorili nova radna mesta i novu industriju koja ne zagadjuje.
Kanada je naprimer zemlja u kojoj se o ovome mnogo pise, generalno javnost je zainteresovana i zabrinuta, ali vlada je konzervativna i pravi potezi, zakoni, subvencije i programi nedostaju. Amerika je do skoro (Bush) tretirala globalno zagrevanje kao konspiraciju hipi-naucnika i ismejavala svako upozorenje. Sve dok joj se nije desila Katrina. Sa Obamom na celu se ocekuje vodjstvo u ovom pravcu, ceo svet navija za njega, zaboga dobio je i Nobelovu nagradu za mir a da jos nista nije ni uradio, ali vladu jos uvek u saci drze naftne, vojne i automobilske korporacije. Ipak polako se "Greed is good" pretvara u "Green is good", ali kljucna rec je "polako". Pitanje je da li je to dovoljno brzo da se spreci katastrofalna promena klime. Za svaku akciju potrebna je kriticna masa gradjana koja zahteva od svojih vlada da se obavezu na sporazum o smanjenju zagadjenja. Zato i ova akcija.
Naucnici se slazu da je planeta u stanju da tolerise porast temperature za 2 C od pre industrijskog doba, koji je uzrocno posledicno vezan sa kolicinom CO2 u atmosferi. Trenutno smo blizu 390 ppm (particle per million) a siguran nivo na koji se trebamo vratiti je 350 ppm. Ukoliko predjemo prelomnu tacku, stvari krecu na gore strmoglavom brzinom, otopljavanje polova i velikih ledenih masa, dolazi do poplava i povisenja nivoa okeana, mora, reka... Sad, prelomna tacka je u rangu 2012-2015, nije je lako tacno odrediti, ali meni to deluje alarmantno uskoro.
Pogledajte ga, prosirite dalje pricu, film se moze downloadovati posle registracije, ne znam da li je Zing jos aktivan ali ovo bi bio odlican film za ilustraciju globalne katastrofe koja preti, a moze se izbeci. Ja bar verujem da jos uvek moze.

Sve vas ljubimo i pozdravljamo, Lola, Mina, Sale i Brana

Post je objavljen 31.10.2009. u 17:28 sati.