Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiglobalist

Marketing

Kocka arbitražnog sporazuma

Tko sa zdravim razumom pročita arbitražni sporazum sa Slovenijom napisanog u svrhu uređivanja granice na moru i kopnu shvatit će da se radi o velikoj kocki. Ishod arbitražnog postupka može biti od toga:
a)da suci Sloveniji ne poklone ništa, već joj tek definiraju režim po kojem oni smiju ploviti preko Hrvatskog mora do otvorenog mora.
b)pa sve do toga, da suci "poklone" Sloveniji dio inače našeg teritorijalnog mora tako da Slovenija dobije tzv. dimnjak koji joj daje direktan pristup otvorenom moru.

Ovaj sporazum doista omogućuje bilo koji od ova dva krajnja ishoda i sva međuriješenja. Radi se dakle o velikoj kocki. Mesić ga je nazvao rizikom, što je daleko preblaga riječ.
Ova dva članka tog sporazuma su kritična:

Članak 3: Zadaća Arbitražnog suda
(1) Arbitražni sud utvrdit će
(a) tijek granice na moru i kopnu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije;
(b) vezu Slovenije prema otvorenom moru;
(c) režim za korištenje relevantnih morskih područja.
(...)

Članak 4: Primjenjivo pravo
(1) Arbitražni sud primjenjuje
(a) pravila i načela međunarodnoga prava za utvrđivanja navedena u članku 3 (1) (a);
(b) međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata uključujući i sve relevantne okolnosti za utvrđivanja navedeno u članku 3 (1) (b) i (c)

Vidite u članku 4(b): nije jasno jeli među nabrojanim načelima veznik, "i" ili "ili" ili njihova kombinacija. Nije ni definirano koja od tih navedenih načela ima prednost kada se ona međusobno isključuju, itd...
drugim riječima nije definirano ništa, a u takvim okolnostima suci imaju slobodu da odluče kako god ih je volja.

Zna se da nisam sdp-ovac ali ovaj put ću se složiti sa Milanovićem, čemu sav taj igrokaz zadnjih 6 godina kad ovaj sporazum širom otvara vrata tome da se dogovori ista stvar koju su pokojni Račan i pokojni Drnovšek još davno imali crno na bijelom sa svim potankostima bez dodatnog kockanja. I ja dakle tražim ispriku, ali ne zbog izgubljenog vremena, nego zbog stavljanja teritorija na kocku u svrhu približavanja jednoj sumnjivoj asocijaciji tzv. Europskoj uniji u kojoj se lako gubi suverenitet i postaje provincija bez nacionalnog identiteta.

Post je objavljen 30.10.2009. u 10:40 sati.