Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

DAN 20, 27.10.2009. - Iz Tuluma za Chichen Itzu

Bacam pogled na tulumsku plažu i put pod noge. Čovjek se lako nauči na ovu idilu, a još lakše da se nekoliko dana ne treba tramakati po raznoraznim autobusima. Zaista mi nakon Tuluma teško pada uzeti bus i krenuti naprijed.
Svega tri sata od Tuluma nalazi se Chichen Itza, sigurno najpoznatiji majanski lokalitet Meksika, nedavno proglašen jednim od sedam novih svjetskih čuda. Mnogi stranci u našem autobusu dolaze u Chichen Itzu na jednodnevni izlet iz Cancuna, Playe del Carmen ili Tuluma i nakon par sati provedenih na lokalitetu vratit će se poslijepodnevnim busom na obalu. Malo nas je koji iz autobusa u Chichen Itzi izlazimo s koferima.
A nas par odmah uočava oko sokolovo taksista i zaskaču nas nemilice. Iako je naš hotel Villas Arqueologicas jedan od dva najbliža lokalitetu, nalazi se kraj drugog ulaza u Chichen Itzu pa htjeli ili ne htjeli moramo uzeti jedan od tih taksija da nas odveze do hotela. Hodati dva-tri kilometara po ovoj vrućini i vlazi u zraku ne pada mi ni na kraj pameti. Zaista jedva čekam da se maknemo s juga Meksika jer ove vrućine su zaista neizdržive. Ma takvih nemamo ni kod nas na vrhuncu ljeta!
Villas Arqueologicas je meksički lanac državnih hotela od tri i četiri zvijezdice koji svoje hotele ima uz najvažnije meksičke arheološke lokalitete. Naš je u potpunosti uređen u majanskom stilu s posvuda postavljenim majanskim skulpturama i vazama te namještajem u živim meksičkim bojama. Tu je i restoran s tipičnom meksičkom hranom, besplatni wireless internet te, ono najvažnije u ovim ekstremnim vremenskim uvjetima, bazen tik pred vratima naše hotelske sobe. Čini se da smo jedni od rijetkih gostiju u hotelu. Iako nije visoka sezona, iznenađuje me tako malen broj gostiju. No, unatoč svemu, stolovi u restoranu uredno su postavljeni, osoblje strpljivo čeka, kao da će svakog časa naletjeti tsunami turista. Žale se da je sezona jako loše u ovdašnjim hotelima i da mnogi turisti dolaze tek na jednodnevne izlete u Chichen Itzu, a prenoći ih tek neznatan broj.
Iskorištavam priliku i šaljem nekoliko e-mailova te odrađujem nekoliko telefonskih poziva s ljudima doma. Internet je zaista čudesna stvar i mislim da mi uopće nismo ni svjesni koliko nam pomaže u svakodnevnom životu. A posebice putniku. Jer bez problema danas se možeš spojiti na internet, ulogirati na skype i pričati s jednog na drugi kraj svijeta za tridesetak lipa po minuti. Doma ništa novo. Još uvijek se krade, samo što se o tome sad otvorenije govori. Polančec Mr Vegeta je na tapeti. Kerum je našao mlađu koku i ostavio staru. A hrvatske stranke se ponovno prepiru oko Slovenije. Ah da, imamo i nove predsjedničke kandidate. Iskaču kao iz paštete. Prestao sam ih brojati, ali siguran sam da smo već preko trideset. Rekapitulacija – bolje se ne vraćati doma.
Poslijepodne provodimo u kilometar i pol udaljenom cenoteu. Cenote je velika krška jama ili špilja u koju se slijeva voda, ona se skluplja i formiraju se bazeni. Stare Maje koristile su cenote kao izvor pitke vode. Ono je također imalo i mitološko značenje jer su vjerovale da u njima obitava Chaac, majanski bog kiše, te da je to ulaz u Xibalbu, ili majanski podzemni svijet. Na Yucatanu ih ima na tisuće, točnije 7000. Cenote Ik-Kil je najpristupačniji, a prema tome i najposjećeniji. Jest da je vlasnik obližnjeg hotela uredio ovaj cenote betonirajući jedan njegov dio radi lakšeg pristupa i izgradio stepenice i platforme, a postavio je i umjetnu rasvjetu i štrcaljke vode, no ljudi unatoč djelomičnoj neprirodnosti ne nedostaje. Zbog pristupačnosti masa što individualaca što grupa dolazi ovdje svaki dan provesti nekoliko sati kupajući se u ugodnoj vodi cenotea. Meni treba dosta vremena da se nagovorim da skočim u vodu jer ipak je platforma za skakanje desetak metara visoka, a dno cenotea se na vidi. Navodno je Ik-Kil dubok oko 60 metara. Vide se samo crne ribice koje unatoč tolikom broju turista mirno plivaju uokolo i uredno izbjegavaju nekoga tko im se ispriječi na putu. Voda je zaista ugodna, nevjerovatno rashlađuje, ali nekako je preteška za plivanje pa se brzo umaraš.
Natrag u hotelu nastavljamo s plivanjem u bazenu. Kujemo plan za sutrašnji posjet Chichen Itze.


Bus ADO La Primera Tulum-Chichen Itza MXP 118,00
Smještaj u Villas Arqueologicas Chichen Itza USD 62,00 (po noćenju, dvokrevetna soba s vlastitom kupaonicom i uključenim kontinentalnim doručkom, www.villasarqueologicas.com.mx)
Ulaznica u Cenote Ik-Kil MXP 70,00
Ručak buffet u restoranu Hotela Cenote Ik-Kil MXP 150,00 (po osobi, piće extra)



Post je objavljen 07.10.2009. u 15:33 sati.