Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Priče iz Aachenske šume

Još sam par dana u Aachenu, a onda se vraćam u Zagreb. Moram priznati da mi se svidio Aachen. Grad nije prevelik i ako ga se pogleda iz svemira (preko google maps) vidi se da ga se gradilo planski. Vjerojatno zbog toga nema gužvi u prometu iako je promet dosta gust. Kad sam ljetos bio tu sa biciklom, mirnije ceste, bez puno prometa nisam mogao naći prije Belgije. Ali granica je na par kilometara od grada pa to i nije toliko loše koliko na prvi pogled zvuči.
Uz grad se nalazi gradska šuma na prostoru veličine 8,2 x 2,5 km, a na 15km od grada je nacionalni park Eifel, pa ljubitelji prirode mogu doći na svoje. Oni koji više vole šetnju po gradovima od one po šumi također nisu uskraćeni jer su neke veće europske metropole u neposrednoj blizini (Amsterdam, Bruxelles, Paris, Koln...) i lako su dostupne vlakom. Vlakovi su točni i brzi (ICE ide i preko 300 km/h) ali su malo skupi i ponekad pretrpani. Gradski busevi su također točni, što se s obzirom na manjak gužvi u prometu i na činjenicu da na dosta mjesta postoji odvojena traka za buseve od njih i očekuje. Biciklista ima dosta, premda ni blizu kao npr. u Nizozemskoj. Infrastruktura (biciklističke staze) je bolja nego u Zagrebu, ali daleko je od savršene (ili čak od optimalne). Čini mi se da su se i tu neke staze označavale samo zbog statistike. Najveća razlika u odnosu na Zagreb je veća razina tolerancije, pa svi sudionici prometa koegzistiraju bez problema.

Statistički gledano klima i nije toliko loša. U odnosu na Zagreb, ljeta su malo hladnija, zime malo toplije, a količina oborina nešto niža. U odnosu na Zagreb čini se da je jedini minus insolacija. U Aachenu ona iznosi 2,6 kWh/m2/dan, dok je u Zagrebu 3,2 kWh/m2/dan, a u Ljubuškom 4,2 kWh/m2/dan. Zbog sjevernije pozicije dani su preko zime kraći za oko 40 minuta u odnosu na Zagreb, ali ljeti su iz istog razloga nešto duži. Pošto su mi i u Zagrebu zimi dani prekratki, a ljeti predugi (malo mi se poremeti san jer je predug dan), ovo je definitivno nedostatak.

Ljudi su ljubazni i otvoreni. Nisam primjetio da se na doseljenike (a ima ih dosta) gleda s visoka. Van grada, a pogotovo u šumi se (skoro) svi međusobno pozdravljaju, pa sam se znao osjećati kao lokalac. Malo me iznenadilo kad sam vidio da se u neposrednoj blizini centra grada, na jednom dosta prometnom mjestu se okupljaju drogeraši. U stvari, ne okupljaju se nego oni tu žive.

Bio sam prekratko tu, da bi dao neki konkretan sud. Lako je moguće da bi mi se dojmovi znatno promjenili kad bi se zadržao koju godinu, ali eto, ovako mi neke stvari izgledaju nakon 2 mjeseca.
Inače, počinjem pisati novi blog - link. (postajem gori od Saše A. sretan)



Post je objavljen 28.10.2009. u 13:11 sati.