Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Inzko: Daytonski sporazum nije najviši doseg već polazna osnova

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u intervjuu današnjoj beogradskoj "Politici" izjavio je da Daytonski sporazum ne smatra završetkom već polazištem za poboljšanje političkih prilika u BiH.

"Ja Dayton ne vidim kao plafon, nego kao polaznu osnovu. Sve što BiH može učiniti kompatibilnijom s Europskom unijom i olakšati njezin put u euroatlantske integracije, ja podupirem. Naravno, procedura izmjene Ustava nije moguća bez konsenzusa sva tri naroda, odnosno njihovih političkih predstavnika. Sve ostalo su priče pred izbore", rekao je Inzko za beogradski list.

Uspjeh pregovaračkog procesa među političkim predstavnicima u BiH, po njegovim riječima, ne znači samo funkcionalniju državu već i to da će BiH učiniti korak naprijed na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

"Bosanskohercegovački politički lideri su se u Butmiru složili nastaviti dijalog, što je za mene dobra vijest. Međunarodna zajednica je tek na ovom sastanku stavila na stol konkretne dokumente vezane uz ustavne promjene i imovinu. Potrebno je raditi dalje i vidjeti kako se može postići kompromis", smatra austrijski diplomat.

Po njegovim riječima, važan ishod butmirskog sastanka je to što je posve jasno da u BiH postoji suglasnost o budućem pridruživanju europskoj obitelji.

"Svima je jasno da su članstvo u EU i NATO-u jedini siguran put ka prosperitetnoj budućnosti BiH i njenih građana, a da ozbiljnih alternativa nema", istaknuo je Inzko.

Čelnici sedam vodećih političkih stranaka iz BiH u srijedu su, u vojnoj bazi Butmiru kod Sarajeva, bez posebnih rezultata završili sastanak sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom, posvećen ustavnim reformama u BiH.

Bildt je nakon sastanka kazao kako je zadovoljan ostvarenim "konstruktivnim ozračjem" te kako ocjenjuje da su čelnici političkih stranaka sada mnogo bliži u svojim stajalištima nego prije.

Kako su najavili sudionici pregovora, preliminarni dogovori o nekim od otvorenih pitanja trebali bi biti postignuti do 18. studenoga, kada je predviđeno zasjedanje Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Cijelokupni intervju s Valentinom Inzkom objavljen u današnjoj beogradskoj Politici pročitajte, ovdje.

Vezane vijesti: Pregovori u Butmiru prekinuti, nastavak slijedi; Pregovori u Butmiru prekinuti, nastavak sutra; Srbija: Tadić primio predstavnike srpskih stranaka iz BiH, Dodik prijeti; Mediji: Dayton II je uvod u ozbiljnu raspravu; Bildt i Steinberg zatražili potporu građana BiH; SAD i EU spremaju snažan pritisak na čelnike u BiH; EU i SAD sazvivaju sastanak političkih čelnika BiH

Ovo je 1416. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 23.10.2009. u 14:14 sati.