Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bbb-jarun

Marketing

600 Boysa ide za Amsterdam...Bad Blue Boys-i u Amsterdamu

Ajax nije impresioniran samo dolaskom Dinama, kluba koji je u europskim kupovima dva puta šokirao njihovu Amsterdam Arenu. Nizozemski mediji proteklih dana navode da su u klubu slavne prošlosti impresionirani i navijačima Dinama. Dakako, ne u pozitivnom smislu. U najavama trećeg kola Europske lige između Ajaxa i Dinama (četvrtak, 21.05) za sada se više pažnje posvećuje dolasku Bad Blue Boysa, nego modrih zvijezda Mandžukića i Sammira, koji su Kopljanike stajalo ulaska u Uefinu ligu.

Na web portalima nizozemskih medija vrte se kadrovi iz Temišvara. Scene s rumunjskog poprišta huliganskih ispada još su friške za predstojeće domaćine Dinama, koji su itekako svjesni da zajedno sa zagrebačkom ekipom u paketu lako mogu dobiti i mnogo posla za specijalne jedinice organa reda.

Nizozemci od Fife tražili da spriječi dolazak Boysa
Nakon Dinamovog gostovanja u Banatu operativci Ajaxa obznanili su da ne žele Boyse u Amsterdamu, te da shodno tome neće ponuditi ulaznice gostujućim navijačima. Dinamov direktor Damir Vrbanović sa svojim bliskim suradnicima uspio se ipak izboriti za Dinamove navijače, iako je zbog onih najekstremnijih klub proteklih godina platio rekordne iznose. Dovoljno se sjetiti susreta s Udineseom i penala od 200 tisuća eura. Kaznu za nerede u Temišvaru Dinamo očekuje 29. listopada. Unatoč teškoj, a za sada i neuspješnoj borbi s navijačkim nasilnicima, Dinamo ne želi odustati od borbe za prava istinskih navijača. Odgovorio nam je to direktor Dinama, na upit koliko je teško lobirati za navijače koji klubu uredno čine nenadoknadivu štetu. Vrbanović je s Nizozemcima uspio dogovoriti model kupovine ulaznica putem vaučera, koji će nizozemskoj policiji omogućiti individualnu kontrolu.

"Zadovoljan sam s ishodom dogovora i načinom na koji su vaučeri prihvaćeni te provedeni u praksu od strane kluba i navijača. U odnosu na prvi, vrlo rigorozni zahtjev koji nam je Ajax poslao, a prema kojem Nizozemci nisu željeli prihvatiti nijednog hrvatskog navijača, stavovi Ajaxa su bitno ublaženi. Dovoljno govori činjenica da su Nizozemci poslali dopis Fifi, i zatražili da se hrvatskim navijačima ne omogući dolazak na utakkmicu koja je u startu proglašena onom visokog rizika."
Registrirani huligani ne mogu do vaučera
Sastanak u Amsterdamu ipak je usmjerio priču na normalan tok. Navijači koji su stekli pravo kupnje ulaznice na Dinamovoj blagajni platit će 250 kuna za vaučer, te osobno potpisati i preuzeti navijački vaučer koji se sastoji od dva dijela: jedan dio ide navijaču - na njemu su naznačeni podaci: ime i prezime, adresa te broj putovnice korisnika vaučera, a drugi dio ostaje blagajniku kluba - na njemu su naznačeni podaci: potpis korisnika vaučera, ime i prezime, adresa te broj putovnice korisnika vaučera.

Na dan utakmice navijači će vaučer i putovnicu predati na blagajni Ajaxa, a nakon što blagajnik utvrdi identitet navijača, slijedi izdavanje ulaznice.

U Dinamu napominju i da vaučer sadrži sigurnosnu zaštitu od kopiranja.

"600 navijača naručilo je ulaznicu putem vaučera. Ulaznicu će platiti u kunama kako bi se sam postupak zamjene proveo maksimalno brzo. Ovaj model možda je pomalo neobičan, ali je vrlo profesionalno odrađen. Vaučer je zapravo zamolba za ulaznicu koja se odobrava onim navijačima bez pravomoćne presude koja im brani odlazak na nogometnu utakmicu. Registrirani huligani, dakle, nemaju prava na ulaznicu. Nizozemska policija ovim putem dobit će imena i prezimena navijača koji će biti na stadionu te će se kontrolirati odgovara li vaučer osobi koja ga je kupila. Na dan utakmice neće biti prodaje ulaznica, osim uvaženim osobama s Ajaxove liste."

Zašto se Dinamo izborio da navijače uvede u Nizozemsku, iako im skupine esktremista donose samo skupe novčane kazne i rušenje ugleda? Lijepo je imati glasnu podršku na gostovanjima, ali u slučaju hrvatskih navijača, takvi izleti češće rezultiraju sramotom i nasiljem.

"Dinamo neće odustati od normalnih navijača", poentira Vrbanović.

"Borimo se za svakog civiliziranog navijača, jer prazan stadion nije svrha nogometne utakmice. Jedna marginalna skupina huligana neće nas natjerati da odustanemo od normalnih navijača koji svoj klub vole, s njim se vesele i tuguju. Nećemo popustiti niti dopustiti da nam jedna manja skupina nametne ritam nasilja. Ne želimo dići ruke od činjenice da su utakmice predstava za prave navijače, a ne za huligane."

PRISJETIMO SE B.B.B.-A U AMSTERDAMU






Post je objavljen 20.10.2009. u 22:12 sati.