Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/manchesterunited-solskjaer

Marketing

Top 10: Kandidata za nasljednika Alexa Fergusona

Image and video hosting by TinyPic
Kada Sir Alex Ferguson, najuspješniji menadžer u engleskom nogometu, konačno odluči napustiti mjesto menadžera Manchester Uniteda, ostat će upražnjeno jedno mjesto koje će biti doista teško popuniti. Donosimo pregled deset imena koja imaju potencijal da to naprave.

10. Roy Keane

Mnogi ga vide kao prirodnog nasljednika Sir Alexa, no njegova reputacija je značajno poljuljana nakon odlaska iz Sunderlanda, koji je najprije od momčadi koja se borila za opstanak u drugoj ligi doveo u Premier ligu, ali onda i na rub ispadanja iz iste. Današnji menadžer Ipswicha dugo je bio Fergusonova produžena ruka na terenu i sigurno je kako mu autoriteta ne nedostaje, ali njegov teški karakter ne čini se previše podobnim za dugoročni rad u jednom klubu.

9. Fabio Capello

Trenutni engleski izbornik je u samo dvije godine od beznadežne engleske momčadi stvorio jednu od najjačih reprezentacija na svijetu i sigurno je kako je i u Engleskoj stekao reputaciju kakvu u ostatku Europe ima već godinama. 63-godišnji trener iza sebe ima godine iskustva na najvišem nivou, a sa svakim klubom koji je trenirao osvojio je domaće prvenstvo. Do sada je trenirao samo najveća imena europskog nogometa, poput Milana, Rome, Juventusa i Reala, te sigurno ne bi imao ništa protiv tom popisu dodati i Manchester United.

8. Carlos Queiroz

Portugalski izbornik Carlos Queiroz našao se na ovoj listi zbog toga što je dugi niz godina bio pomoćnik Alexu Fergusonu, koji ga je sam proglašavao svojim nasljednikom. Iako je u ulozi pomoćnika bio sjajan i prepoznat po svojim naprednim idejama kojima je omogućio brzo napredovanje brojnih igrača, u ulozi samostalnog trenera do sada se nije proslavio. Mučio se sa Sportingom, Realom, a sada i sa portugalskom reprezentacijom. Samo bi mu plasman na svjetsko prvenstvo i dobar rezultat na tom natjecanju pomogao da povrati reputaciju kakvu je imao dok je bio drugi čovjek u redovima Uniteda.

7. Harry Redknapp

Sir Alex Ferguson će sasvim sigurno imati velikog utjecaja kada se bude birao njegov nasljednik, a poznato je kako već odavno izuzetno cijeni Harrya Redknappa. Redknapp je poznat po tome da voli sa svojim momčadima igrati otvoren, napadački nogomet, a njegove akrobacije na tržištu igrača već su ušle u legendu. Najveće uspjehe ostvario je sa Portsmouthom, sa kojim je izborio ulazak u Premier ligu i 2008. godine osvojio FA kup. Trenutno je na klupi Tottenhama, koji prijeti razbijanjem vladavine velike četvorke nakon dobrog otvaranja sezone.

6. Josep Guardiola

Josepa Guardiolu s razlogom mnogi smatraju jednim od najboljih mladih trenera u ovom trenutku. Guardiola je u svojoj prvoj sezoni na klupi Barcelone ostvario nevjerojatan uspjeh osvojivši trostruku titulu. Iako su izgledi da napusti katalonski klub u ovom trenutku mali, svašta se može dogoditi do Fergusonovog odlaska u mirovinu, te je moguće da i sam odluči potražiti novi izazov izvan Španjolske.

5. Mark Hughes

Još jedan od odličnih trenera mlađe generacije, Mark Hughes trenutno uživa u bogatstvu Unitedovog gradskog rivala Manchester Citya. Bivši ljubimac navijača Uniteda, koji je za taj klub postigao preko 100 golova, imao bi potporu tribina. Njegovo 'arogantno' ponašanje ove sezone iziritiralo je Alexa Fergusona, a kredibilitet kod navijača izgubio je i odvođenjem sa Old Trafforda Carlosa Teveza.

4. Martin O’Neill

Martin O’Neill je impresionirao Alexa Fergusona sa svojim odnosom prema menadžerskom poslu. Irac je sa malim proračunom u Leicesteru ostvarivao dobre rezultate, slično je nastavio i u Celticu, kao i sada u Aston Villi i sigurno je kako ne bi propustio priliku raditi u velikom klubu kakav je Manchester United. Za trenera koji je kao igrač igrao pod vodstvom legendarnog Briana Clougha i koji ima nepogrešivo oko za otkrivanje mladih talenata čini se da je samo pitanje trenutka kada će ga uloviti jedan od klubova velike četvorke.

3. Steve Bruce

Steve Bruce je trenutni favorit iz Fergusonove produkcijske linije menadžera za preuzimanje uloge od svog bivšeg menadžera. Bruce je postao prvi Englez koji je kao kapetan predvodio svoju momčad do dvostruke titule u sezoni 1993./94., a iako je relativno mlad do sada je kao menadžer vodio više od 500 utakmica. Bruce je trenutno prvi čovjek Sunderlanda, nakon što je sa relativno dobrim rezultatima, između ostalih, vodio Wigan, Crystal Palace i Birmingham.

2. David Moyes

Škotlanđanin, kao i Ferguson, Davd Moyes se istaknuo kao jedan od glavnih favorita za nasljednika Sir Alexa nakon sjajnog sedmogodišnjeg razdoblja u Evertonu. Moyes je Everton iz kluba koji se redovno borio za opstanak prije njegovog dolaska transformirao u momčad koja se redovno bori za izlazak u Europu. Bivši menadžer Prestona je tada 16-godišnjem Rooneyu omogućio da debitira na Goddison Parku, sa relativno malim financijskim sredstvima je stvorio čvrstu i napadački orijentiranu momčad dovodeći za male novce igrače poput Tima Cahilla, Mikela Artete, Joleona Lescotta ili Phila Nevillea.

1. Jose Mourinho

‘The Special One’, Jose Mourinho, je zainteresiran za poziciju prvog čovjeka na Old Traffordu, a Alex Ferguson ga izuzetno cijeni. Portugalac je 2004. godine odveo Porto do naslova europskog prvaka, izbacivši na tom putu i Fergusonovu momčad. Nakon toga je preselio u Chelsea, gdje je Plavce odveo do prvog ligaškog naslova nakon 50 godina, a godinu kasnije stigao je i drugi naslov osvajača Premier lige. Trenutno je na klupi Intera, no očito je kako mu nedostaje engleski nogomet i pozornost britanskih medija, te stalnim provokativnim izjavama pokušava ostati interesantan engleskoj javnosti. Ne skriva želju za povratkom u engleski nogomet, a jedini korak naprijed u odnosu na vrijeme dok je bio u Chelseau može biti dolazak u Manchester United.


Post je objavljen 20.10.2009. u 15:10 sati.