Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/61

Marketing

Livade - XVI Tuberfest – Sajam tartufa

XVI Tuberfest – Sajam tartufa i poljoprivrednih proizvoda 4.-25.10.2009.

Livade Tuberfest

Iz reklamnog materijala: "Smještene u središtu stoljetne Motovunske šume u dolini rijeke Mirne, Livade su poznate kao centar čuvenog istarskog bijelog tartufa. Posljednjih godina ovo se mjesto pretvara u živahno trgovište, jedino takve vrste u Hrvatskoj. Tijekom listopada posjet TUBERFEST-u iznimna je prilika upoznavanja i degustacije cijenjenih vina, maslinovih ulja, sireva, meda, rakija-travarica i drugih izvornih istarskih proizvoda. Na izložbi stručni žiri ocjenjuje i nagrađuje ´Kralja sajma´ - istarski bijeli tartuf, kojeg je na javnog dražbi moguće i kupiti."...

U nedjeljno popodne, osunčano ali burovito (mjestimično orkanska bura), sjedosmo u auto i preko Buja i Oprtlja spustismo se u Livade. Na Sajam tartufa. Prijatelji, koji nam se pridružiše na ovom kratkom izletu, nisu još nikad bili na Sajmu, a i ne poznaju previše ovaj dio Istre. Bijaše to onda prilika i da ih provedemo kroz sela i šume između Buja i Motovuna. Pogled iz toplog auta idiličan – šume, pašnjaci, vinogradi, sunce. Popriličan broj parkiranih auta po šumama – berba kestena. Malo dalje od Oprtlja puca vidik na Motovun. Odozgora. Izađosmo van uslikati pogled. Skoro nas odnijelo. Jedva sam držala fotoaparat u ruci koliko je puhalo.



Pri silasku niz serpentine, kroz krošnje drveća nazire se jezero Butoniga, akumulaciono jezero iz kojeg se Istra opskrbljuje pitkom vodom. E, to ovaj put nisam slikala. Nit mi se ponovo dalo izlaziti van na orkan, nit sam htjela otvarati prozor i rashladiti unutrašnjost auta. Serpentinama se spustismo u Livade.




Krcato ljudi, što domaćih što Talijana. Vjetar je raznosio mirise pečenih kestena, kokica, fritula, tartufa. S pozornice usred sela razlijevala se glazba – smrznuti muzičari pokušavali su se zagrijati svirkom i usput podići raspoloženje. U šatoru štandovi. Maslinovo ulje, med, tartufi (3. klasa – 5,000 kn/kg, 1. klasa – 14,600 kn/kg)






Humanitarna prodaja domaćih kolača – komplet od petnaestak kolačića po 35 kn.



Ruke smo zagrijali vrućim kestenima. Mjerica (a u minijaturni fišek stane desetak kestena) – 10 kn. Kila sirovih maruna – ovisno o veličini i kvaliteti, od 15 do 35 kn. Uokolo šatora još i mali sajam starina, prodaja uokvirenih slika (velike slike, 50 sa 70, konji u trku, zalasci sunca i slično) – plati 130 kn i biraj.

Na dijelu livade ispred šatora ograđen prostor za pokazno traženje tartufa. Jedan lovac, dva psa tartufara. I žena koja nam je tumačila postupak otkrivanja tartufa.




Psi uvijek idu u paru.




Jedan je glavni, taj njuška (a ima vrlo istančan osjet njuha) i pronalazi gljivu.



Tartufi se najčešće nalaze na dubini od 20-30 cm ispod površine, no poneki se pronalaze i metar duboko. Drugi pas, šegrt, počinje kopati. Lovac zaustavlja psa i sam nastavlja s otkopavanjem, pomoću posebne vrste motike zvane "vanga" ili "otka". Tartuf mora biti neoštećen kako bi mogao postići dobru cijenu. Da bi se razvili novi korijeni biljke, zemlja koja je bila pomaknuta mora se ponovno vratiti na isto mjesto. Lov na tartufe je unosan ali i vrlo zahtjevan. U lov se ide u ranu zoru ili sumrak, odnosno noć, po hladnom i vlažnom vremenu. Osim s lošim vremenskim uvjetima i prehladama i nazebima, lovci se bore i protiv učestalog trovanja pasa tartufara. Cijena istreniranog psa kreće se otprilike kao i cijena kilograma bijelog tartufa...

I to je to. Nismo vidjeli nijednog selebritija, nit političkog nit estradnog. Doma smo potamanili domaće kolače s humanitarnim predznakom i ušušurili se u toplinu stana.

Nda. Zašto Tuberfest? Prijatelja je ovaj naziv podsjetio na onaj prašak Tuberite kojeg su davnijeh dana reklamirali na televiziji, za sprečavanja klijanja krumpira, hehe. U stvari, tuber je latinski naziv za tartuf. Pa, ak netko zapamti, dobro je.


Post je objavljen 19.10.2009. u 09:42 sati.