Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nabrzaka

Marketing

101. post. Novi svjetski prvak

Mike Hawthorn, Graham Hill, Jim Clark, Jon Surtees, Jackie Stewart, James Hunt, Nigel Mansell, Damon Hill i Lewis Hamilton. I ove godine ponovno Britanac! Deseti u povijesti. Sve čestitke Jensonu Buttonu na danas osvojenom naslovu svjetskog prvaka! Navijala sam za njega i drago mi je da je u ovom troboju ipak on izašao kao pobjednik. A današnjom je utrkom stvarno pokazao kakva ga hrabrost krasi. Svatko drugi na njegovom bi se mjestu povukao i odvozio jednu mirnu, nevidljivu utrku, nešto poput Hamiltona prošle godine u Brazilu. Možda izgleda kukavički, ali uz toliki ulog meni je normalno da vozač u takvoj situaciji ne glumi junaka i jednostavno pokuša doći do cilja. Postoji mjesto i vrijeme za junaštvo :) Ali Jenson je danas jurio kao da on lovi bodovni zaostatak, a ne Barrichello i Vettel njegovu prednost, prestizao je i gurao se pokraj svakoga i na kraju dogurao do petog mjesta. Imao je i sreće što ga netko od nadobudnih likova nije izgurao sa staze, posebno mi je srce zatreperilo kad je krenuo na Kovalainena jer je Finac valjda toliko ustravljen od otkaza u McLarenu da bi garant napravio neku ludost. Nevjerojatno je kako nekad F1 utrke znaju biti dosadne i bez pravih poteza, a onda se svi pravdaju da su bolidi takvi, nemoguće je pretjecati bla bla bla A danas se dogodi jedan ovakav Brazil i više dobrih poteza u jednoj utrci nego u većem dijelu cijele sezone. I Button, koji se drugu polovicu sezone više manje vozio na svom mjestu bez puno egzibicija, odjednom pretekne pola grida i sve to bez kiše, bez prednosti difuzora, bez ekscesnih situacija - jednostavno i čisto na stazi. To je ono nešto što nam ponekad toliko nasušno nedostaje, potez više, energija više...
Odličnu utrku danas je odvezao i pobjednik Mark Webber. Uvijek je lijepo kad neko od dobrih, starijih vozača dođe do prve pobjede, a onda je jednako lijepo kad ne ostane na toj jednoj nego svom životopisu doda još jedno prvo mjesto. Tako neće morati unucima uvijek pričati jednu te istu priču nego će moći vrtjeti barem dvije :) Webber je slavio drugi put u karijeri i well done. Još barem da razumijem taj australski engleski!
Eh da, ponovno je u Brazilu Brazilac izgubio naslov prvaka od Engleza. Rubens je simpa lik, dobar vozač, stari lisac u svojoj 17-oj sezoni, i sve to stoji, ali meni je ipak Button pozitivniji lik. Uvijek iskren, samokritičan, simpa i nepretenciozan. Komentari koji kažu da nije zasluženi prvak su smiješni. Pobijedio je u prvih šest utrka sezone. Da je pobjede ostvario u zadnjih šest utrka, nitko ne bi govorio o nezasluženom naslovu. Ali kad se približimo listopadu i studenom, svi kao da zaborave koliko je sezona zapravo trajala i da se naslov osvajao od prvog dana. Barrichello je ove godine također vozio dobro, ali znao je biti pravi prdonja. Povremeno se ponašao nezrelo i nezahvalno i cijeli mu je svijet bio za sve kriv. Znao se često okomiti na momčad i nekorektno ih optužiti za svoje neuspjehe. A treći ovogodišnji kandidat, Vettel, je tek mladac, pred njim su još brojne godine u Formuli 1. Premda je Michael Schumacher nedavno u jednom intervjuu objasnio da to što je vozač mlad i tek prvi put juriša na naslov ne znači da ga je manje željan jer svi uvijek žele pobijediti što prije, odmah sad i ovdje. To im je u prirodi. Nikad se ne zna što će se dogoditi u budućnosti. I to definitivno stoji. Kad čovjek ima 18, 19 godina misli da će imati još milijun prilika za nešto, da će se još milijun puta zaljubiti i milijun puta moći otputovati u zemlju o kojoj mašta. A često se dogodi da takve prilike u životu dođu rijetko. Pa i Rubensu je ovo bio 17. pokušaj osvajanja naslova i 17. pokušaj dolaska do pobjede na Interlagosu pa nije uspio. Zato se nadam da će Vettel do svoje krune doći čim prije. Dobre prilike treba cijeniti i ne uzimati ih zdravo za gotovo.
Večeras će se opako slaviti u obitelji Button, evo i ja jednom žujom nazdravljam njihovom uspjehu!



"This morning Jenson said to me 'Dad, you're going to enjoy this one'. His target was to finish on the podium and I thought 'Oh, he is going to drive that way,' and it was a mega drive. I'm so happy. But I could hardly watch as the overtaking was going on. I was peeping through my fingers. For those last seven laps I was holding it back and then when he crossed the line, off I went, and when he came on the radio and he was crying, that didn't help either. When I then saw him I couldn't get him off me. He was crying his eyes out and saying 'I'm World Champion.' That's all he was saying. No other words."
John Button

"For the second year in a row, car number 22, driven by an Englishman and powered by a Mercedes-Benz engine has finished fifth in Brazil to win the world championship – what an amazing list of coincidences.”
Norbert Haug


Post je objavljen 18.10.2009. u 22:36 sati.