Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

U Pariz sa agencijom za one koji dolaze prvi put

Nisam nikad putovala preko agencije, nigdje. Da to odmah raščistimo. zubo

Ali imala sam nedavno priliku popiti piće sa ljudima koji su došli sa agencijom. Sjećate se onog mog posta o slučajnim susretima u gradu?

Izlazim ja tako iz metroa, a ispred mene Neno i Tanja. Ono, baš ispred mene, kao da živimo u istoj zgradi, pa se sretnemo ispred lifta. Gledam ja u njih, gledaju oni u mene, bez riječi, sa osmijehom, i onda se on okrene Tanji i kažem "Ma, jesam li ti rekao da ću vidjeti nekog iz Mostara ovdje!". Ajme koja sreća smijeh

Onda smo se sreli i sa Damirom i Anom, pa smo se družili sretan

Potaknuta njihovim planom i programom, pogledala sam po netu ponudu turističkih agencija i kako to, u stvari, funkcionira.

Važno je da imate smještaj (po reakcijama ljudi vidim da su hoteli jako dobri), i da imate dobar doručak. Jer ako imate dobar doručak, onda automatski ne morate trošiti novce na hranu preko dana, ili na sitne zalogaje, osim ako baš nemate pik na to.

Pripremite se na to, bez obzira na plan i program agencije, da ćete prijeći maratonske daljine i svaki dan imati želju da vidite sve više. Trećeg dana boravka u Parizu ćete vjerojatno mrziti grad i jedino što ćete željeti je da odspavate bar par sati, iskoristite bazen u hotelu, ili da se jednostavno pospremite u avion i krenete kući.
Nakon pola sata ta mržnja prema gradu popušta, i opet shvaćate gdje ste, i što ste propustili, i što morate vidjeti.

Jer, Pariz je jednostavno takav.

Osvrnut ću se malo na ponude agnecije, na loše i dobre strane takvog programa.
Da se ogradim, ako u Pariz dolazite prvi put i ne poznajete nikoga tko bi vam mogao pokloniti svoje slobodno vrijeme, onda je agencija jako dobar izbor. Ovaj kratki vodič je upravo za vas.

DOLAZAK OD AERODROMA DO HOTELA

dobra strana: definitivno dobra i korisna opcija; ne morate se brinuti za prijevoz do grada, a agencije obično nude i razgledavanje glavnih gradskih znamenitosti autobusom, tako da bar možete dobiti neku sliku.

loša strana: u principu, nema; nisam upoznata sa činjenicom da li u tom preliminarnom upoznavanju grada postoji neka pauza za hranu ili slično, pa ne bi bilo loše da imate kakav sendvič uz sebe.


DISNEYLAND:

dobra strana: došli ste u Pariz sada, i ne znate hoćete li ikad više imati priliku doći opet. A Disneyland je na 40 minuta od vas, nikad bliže. I jedini je u Europi. I stvarno je posebno ući u neku drugu dimenziju, udahnuti atmosferu Amerike iz crtića. Ako dolazite s djecom, preporuke. I ako jako jako želite vidjeti neke od likova i ispuniti si neke želje iz djetinjstva.

loša strana: ako od Disneylanda očekujete lude sprave ili provod kao u Gardalandu, a nemate djecu, zaboravite na to. Vrhunac uzbuđenja (za one iznad 10 godina) u Disneylandu je Indiana Jones vlak smrti na koji se čeka i po dva sata, a vrhunac uzbuđenja (za one ispod 10 godina) je glavna parada u 16:00 h, gdje ulicom prolaze likovi sa televizije (Mickey, Minnie, Winnie Pooh i ostala ekipa).
Osim toga, Disneyland je podijeljen na tri 'regije' - park, studio i village. Za jedan dan ne možete sve to obići. A za jedan dan možete obići puno toga u samome gradu.

preporuka: ako želite istražiti Disneyland, onda radije uplatite smještaj tamo, gdje ćete ostati više dana u (kažu) odličnim hotelima. Kao stanari hotela na području Disneylanda imate pravo ući u park pola sata prije otvaranja, čime izbjegavate ogromne gužve. Dostupan vam je i parking, i na kraju puta se nećete osjećati kao da je preko vas prešao teretni vlak.


VERSAILLES

dobra strana: da, otiđite u Versailles. Ako iole poznajete povijest Francuske, bit će vam drago. Sam dvorac je impozantan i u njemu se kriju topoti svih onih ljudskih sudbina što su nekada tu disali. Mislim da je usluga vodiča ovdje neprocjenjiva. I nemojte propustiti vrtove.

loša strana: za vrtove morate dodatno platiti (mislim da je cijena do 10 €, nisam sigurna). Sami kompleks je toliko velik da zasigurno nećete moći obići sve u određenom roku, a ako je loše vrijeme ili ako ne rade fontane (od listopada do ožujka), onda će užitak razgledavanja biti strahovito smanjen. Ako ne poznajete francusku povijest i niste baš tip od toga, a vrtovi ne rade, svaka minuta nakon sat vremena bit će vam jako duga.


LOUVRE

dobra strana: sve je u Louvru.

loša strana: koliko sam shvatila, agencije nude obilazak Versaillesa i Louvra u istom danu. Ne znam koliko je to izvedivo, a da vam ne ostane onaj osjećaj da ste nešto propustili. Međutim, Louvre je, pogotovo uz vodiča, dosta dobro organiziran muzej, tako da bez problema možete otići vidjeti sekciju koja vam je zapela za srce.
Ako volite umjetnost, nemojte propustiti.
Ako niste baš za i ako vam je cilj samo se slikati sa Mona Lisom, to se može riješiti u pola sata.
Ako niste baš za i nemate osjećaj da morate ići u Louvre, a imate želju pogledati nešto drugo po Parizu, onda vam predlažem Louvre za sljedeći dolazak. sretan

MUSEE D'ORSAY

dobra strana: osobna - ja osobno imam veliku želju posjetiti ga i vidjeti

loša strana: ne znam, jer nisam bila

MOULIN ROUGE

dobra strana: zabava uz koju se oprašta sav potrošeni novac i vrijeme leti kao ludo - isto nisam bila, i isto imam želju

loša strana: kažu da predstave u MR sada (već dugo) nisu iste kao što su nekad bile, da je sve iskomercijalizirano i podređeno turistima. Po onome što sam čula sa raznih strana, mišljenja su strašno podjeljena, od "fantastično" do "žali bože para", tako da je izbor ipak na vašim afinitetima.

ORGANIZIRANA VEČERA

dobra strana: družite se sa ljudima s kojima ste putovali, uživajući u nelošoj hrani

loša strana: iskreno, najiskrenije preporučujem večeru u nekom autohtonom francuskom restoranu, po mogućnosti gdje jedu Francuzi, ili da mu ime počinje sa "Chez" sretan Šteta bi bilo to propustiti. Za par eura više dobijate onaj pravi gastro doživljaj Francuske.

VOŽNJA SEINOM

dobra strana: sat vremena odmarate noge uživajući u malo drugačijem pogledu na Pariz

loša strana: u principu - nema, jedino ako je vrijeme loše. Jer brodovi su natkriveni. Također, ako očekujete romantiku, ne očekujte previše, jer su to brodovi - autobusi, sa sjedištima jedno do drugoga.
Za romantičniji ugođaj, možete si uplatiti večeru u brodu-restoranu. Traje dva sata, kravata i večernja haljina su obavezni, a cijena je paprena.


Mislim da je to, bar za sada, sve. Bar sve ono što mi je palo na pamet.

Za sve vas koji niste bili u Parizu, uživajte u onom jedinstvenom osjećaju kad ga gledate prvi put.

Za sve vas ostale, koji ste bili i koji mu se vraćate, želim ponovnu dobrodošlicu.

Uživajte. sretan

EDIT I DODATAK:

sve ostale stavke koje agencija preporučuje (razgledavanje znamenitosti i penjanje na toranj) nemojte nikako propustiti!





Post je objavljen 18.10.2009. u 14:30 sati.