Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/malibratkarlo

Marketing

KOLUMNA ka LIBRAR: MUZIKA NEMA GRANICA

U četvrtak navečer 1.listopada 2009. je u Makarskoj na prepunom trgu Tina Ujevića održan je završni koncert međunarodnog omladinskog simfonijskog orkestra. Tako su završeni 9. omladinski glazbeni susreti "Zajedno" koji su ove godine održani u Makarskoj od 25. 9. do 3. 10./09. pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Grada Makarska i Glazbene škole Makarska. Drugi koncert se održava u tvrđavi Revelin u Dubrovniku 2.10. /09. Na ovim susretima u zajedničkoj filharmoniji pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija su svirali mladi glazbenici iz 10 država: Rusije, BiH,Slovenije, Srbije, Češke, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Njemačke i Hrvatske. Prvi susreti su održani u njemačkom gradu Neumarktu, gradu prijatelju Makarske, 2001. g. Susreti su pokrenuti u znak zbližavanja glazbene mladosti Europe. Naime za vrijeme drugog svjetskog rata u Neumarktu je bio logor sa 38 baraka u kojem su bili zatvorenici iz više zemalja srednje i istočne Europe u kojima su mnogi i izgubili život. Nakon što su saveznici oslobodili Neumarkt u te barake su uselili Nijemci koji su bili istjerani iz zemalja srednje i istočne Europe. Zbog toga su čelnici Neumarkta u znaku zbližavanja mladih iz tih zemalja pokrenuli ove glazbene susrete. Koncert je otvorio dogradonačelnik Makarske prof. Ivan Ivanda, koji je zahvalio mladim glazbenicima i gostima na sudioništvu na ovom glazbenom susretu pod motom - Zajedno. U ime utemeljitelja i njemačkog grada Neumarkta zahvalio se Helmut Javorek, naglasivši da ovakvi susreti mladih trebaju biti doprinos miru u Europi i da se nikad ne ponove strahote drugog Svjetskog rata. Program koncerta od Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca, preko koncerta u G -duru A. Vivaldija do IX simfonije A.Dvoraka razgalio je i digao na noge oduševljenu publiku, koja je višeminutnim frenetičnim pljeskom zasluženo nagradila mlade glazbenike u ovoj hvala vrijednoj glazbenoj akciji, pod znakovitim motom - Zajedno. Da je kojim slučajem Tin Ujević mogao ustati izrecitirao bi svoju pjesmu - Pobratimstvo lica u svemiru, jer toliko je pozitivna energija osupnula i osvijetlila njegov trg, kao da je dolazila iz vasione, da parafraziram velikog Tina Ujevića. Samo da podsjetim, Tin je hodao kao dijete ovim trgom. Bio sam jedan od sretnika koji je to velebno ozračje imao prilike osjetiti skupa sa prisutnima. S nekim sudionicima sam kratko i porazgovarao netom poslije koncerta. Pa zbog toga sa zadovoljstvom i ushitom pozdravljam mlade Poljake i njihove pedagoge iz Czestochowe, pedagoge Juliju i Milorada iz muzičke škole Josif Marinković iz Zrenjanina, Milevu iz muzićke škole Vida Matjana iz Kotora, harfisticu Mirtu studenticu IV godine glazbene akademije iz Zagreba i sve druge s kojima nisam uspio porazgovarati.
Još jednom se pokazalo da je muzika ono što ujedinjuje i briše granice među ljudima, zbija ih u zajedničkoj potrebi za ljepotom, razumijevanjem i humanošču. Ili kako bi to kazao Ignio Tarchetti: Među umjetnostima muzika je najbožanskija, jer je od svih najmanje određena granicama. Okupala me i omuzila Tarchetijeva misao i zato ću je napisati u orginalu:
LA MUZICA E FRA LE ARTI LA PIU DIVINA, PERCHE LA PIU INDETERMINATA.
p.s. Vidimo se 2010. g. na jubilarnim 10. glazbenim susretima ZAJEDNO u Neumarktu.

DOPUNA POSTU

Pod utiskom muzike mladih interpretatora zaboravio sam napisati da je u programu koncerta sudjelovao i KUD "Salona" iz Solina, koji je na početku pod pratnjom omladinske filharmonije dojmljivo i sa osjećajem u svakom koraku izveo plesno kolo iz "Ere s onoga svijeta".Svi sudionici koncerta i druženja -" ZAJEDNO" premjestili su se u obližnji restoran "Porat", koji je bio prava luka, kao što mu znakovito i ime kaže, za utvrđivanje poznanstava i prijateljstava mladih nadarenih muzičara.
Što kazati na kraju, nego doviđenja i ponovilo se.

Post je objavljen 17.10.2009. u 08:56 sati.