Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Konferencija "Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet"

U povodu obilježavanja 10 godina sudjelovanja Republike Hrvatske u međunarodnim mirovnim misijama, u petak, 16. listopada 2009. godine, na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ održat će se međunarodna konferencija „Odgovornost i djelovanje: izgrađujući sigurniji svijet“.

Cilj konferencije je doprinijeti političkoj, znanstvenoj i stručnoj raspravi o cjelokupnom spektru civilnog i vojnog doprinosa globalnim aktivnostima očuvanja mira, uključujući odgovore na nove sigurnosne izazove, te davanje cjelovitog prikaza predanog i koordiniranog djelovanja svih međunarodnih aktera pitanjima očuvanja globalnog mira. Pored toga, konferencija će biti usmjerena na prikaz hrvatskog doprinosa očuvanju mira i raspravu o učincima koje je mirovno iskustvo u ovom dijelu Europe imalo na cjelokupnu evoluciju koncepta međunarodnih mirovnih operacija. Konferencija namjerava ponuditi zaključke i smjernice, korisne kako za sadašnje, tako i za buduće napore usmjerene na očuvanje mira.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici UN-ovih agencija, NATO-a, Vijeća Europske unije, nacionalni vojni predstavnici, predstavnici međunarodnih regionalnih obrambenih institucija, diplomatskog zbora u RH-a, kao i predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva unutarnjih poslova i drugih tijela državne uprave.

Konferencija započinje u petak, 16. listopada, u Časničkom domu Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“, u 9 sati, uvodnim obraćanjima visokih dužnosnika, a konferenciju će otvoriti ministar obrane Branko Vukelić.

Od 10,30 sati započet će radni dio konferencije sa 4 tematska panela i to prema sljedećem rasporedu:

- PANEL 1: - 10,30 – 12,00 sati: "Gradeći sinergiju i sveuobuhvatni pristup – UN, NATO, EU i nacionalne perspektive"
- PANEL 2: - 12,15 – 13,45 sati: "Hrvatski put – od korisnika sigurnosti do aktivnog čimbenika sigurnosti"
- PANEL 3: - 15,15 – 16,45 sati: "Razvijanje odgovarajućih sposobnosti – vojni odgovori"
- PANEL 4: - 17,00 – 18,30 sati: "Naučene lekcije – budući izazovi

Post je objavljen 14.10.2009. u 14:57 sati.