Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Albanski predsjednik Topi u posjetu Sloveniji

Odnosi Slovenije i Albanije dobro se razvijaju, ocjena je obiju strana koju su u utorak izrazili predsjednici Danilo Tuerk i Bamir Topi prigodom susreta u okviru posjeta Topija Sloveniji.

Predsjednici su dodali da dvije zemlje razvijaju dobru suradnju i u okviru NATO saveza i da Slovenija podržava približavanje Albanije Europskoj uniji.

"Nakon dugog razdoblja izolacije koje je davno završeno, Albanija je danas jedna od najzanimljivijih i najdinamičnijih država u Europi", rekao je Tuerk nakon razgovora s Topijem koji je u utorak doputovao u dvodnevni posjet Sloveniji.

Dvije države imaju dobre političke odnose i sve jaču gospodarsku suradnju, pa je razmjena ove godine unatoč ekonomskoj krizi povećana za devet posto, iznijeli su Topi i Tuerk.

Jačanju međusobne trgovine namijenjena je i posebna slovensko-albanska poslovna konferencija koja će se u srijedu održati u Ljubljani.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon svog susreta na Brdu kod Kranja, gdje je albanski predsjednik dočekan uz državničke i vojne počasti, Tuerk i Topi izrazili su želju za što skorije uključivanje Albanije u EU, a govorili su i o regionalnim pitanjima, osobito Kosovu.

Kosovo je čimbenik stabilnosti na Balkanu, a za mir i stabilnost regije u cjelini zauzima se i Albanija koja na Balkanu igra konstruktivnu ulogu, naglasio je Topi.

Post je objavljen 14.10.2009. u 14:55 sati.