Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vecer

Marketing

Geocaching

GEOCACHING LOGO


Internet je omogućio mnogim igrama globalno igranje po čitavom svijetu. Geocaching je jedna od njih. Za igranje treba imati GPS uređaj.

GPS


Cilj igre je pronaći "skriveno blago", koje može biti skriveno bilo gdje na zemaljskoj kugli. Jedino što znate su koordinate, geografska dužina i širina lokacije na kojoj je blago skriveno i malo opisa kao pomoć pri traženju. Često puta treba riješiti zagonetku da bi se dobile koordinate ili pak otkriti više lokacija koje postupno vode do "skrivenog blaga".

Jarun Forest cache


"Skriveno blago" zapravo predstavlja kutijica, uglavnom nepromočiva plastična, u kojoj se nalazi nekoliko predmeta. Naziv kutijice je cache. Neizostavno se u njoj nalazi poruka za slučajne nalaznike, koja ukratko opisuje igru i moli nalaznika da kutijicu vrati na njeno mjesto. Zatim su tu olovka i notes (log book) u koji svaki igrač - pronalazač uz datum i vrijeme pronalaska upisuje svoje dojmove prilikom pronalaženja cache-a. Unutra obično ima i nekoliko sitnica, predmeta koji su nagrada pronalazaču. On uzima predmet po želji, ali isto tako u cache stavlja i jedan svoj predmet. Ovu zamjenu predmeta također zapisuje u notes.
Postoje i posebni predmeti, zvani "travel bug" koji se ostavljaju u cache-u. Kada igrač pronađe takav predmet, uzima ga sa sobom i ostavlja u idućem cache-u koji otkrije. Cilj travel buga je da putuje, putuje i putuje..., iz cache-a u cache. Da obiđe što više udaljenih krajeva.
Na internetu su objavljeni svi skriveni geocache-vi. Razvrstani su prema zemljama i može se dobiti njihov popis u blizini neke lokacije, npr. koordinata mjesta stanovanja geocaching igrača. Svaki geocache ima svoju www stranicu na kojoj se nalaze koordinate za pronalaženje i opis koji pomaže igraču u traženju. Tu je i popis svih tragača koji su već otkrili taj geocache. Nađe se i pokoja slika vezana uz pronalaženje.
Travel bug-ovi također imaju svoje www stranice. Na njima se uz osnovne podatke vidi i put koji je travel bug dosada prevalio.
Ovako opisano izgleda kao da je pronaći cache dječja igra. Međutim nije baš tako jednostavno. Treba se malo potruditi. Kao prvo GPS uređaj pomalo giješi, pa neće dati 100% točnu poziciju skrivenog blaga. Uređaj dovede u blizinu skrovišta, a igrač ipak treba sam potražiti skrivenu kutijicu.

Jarun Forest www stranica


Opisat ću jedan jednostavan cache, skriven u Zagrebu u blizini Jarunskog jezera. Zove se "Jarun Forest". Na internetskoj stranici http://www.geocaching.com/ se u popisu cache-va na adresi http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?pf=&guid=11685191-8785-4d6f-b617-a0022eecc129&decrypt=y&log=&numlogs=
http://www.geocaching.com/ nalazi cache "Jarun Forest". Lokacija skrivenog blaga je na koordinati N 45° 46.799' E 015° 56.528'. Na priloženoj karti se vidi gdje se cache nalazi. Iz opisa se saznaje da je skriven u šumi pored jezera. Ima i kratak opis koji pomaže pri traženju. Na dnu stranice se nalazi popis igrača koji su već otkrili cache s njihovim komentarima.

Jarun Forest karta


Dakle koordinate lokacije treba unijeti u GPS uređaj i krenuti u potragu. Kako su cachevi uglavnom skriveni u prirodi, svi ljibitelji prirode će uživati tražeći. Tako je i ovdje. GPS dovodi u gustu šumu gdje se u potrazi treba provlačiti ispod grana i srušenih stabala. Pronalazak skrivene kutijice uvijek ispunjava zadovoljstvom. Nakon izmjene predmeta za uspomenu i upisivanja u notes (log book), kutijicu treba bobro zatvoriti i sakriti na isto mjesto gdje će čekati idućeg tragača.

Jarun Forest cache


Po povratku doma još se jednom otvara internet stranica http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?pf=&guid=11685191-8785-4d6f-b617-a0022eecc129&decrypt=y&log=&numlogs=
http://www.geocaching.com/ i evidentira pronalazak cache-a.
Ima i zamršenih cache-va, koje nije tako jednostavno pronači. Poneke sam tražio u više navrata. Jedan mi je posebno ostao u sjećanju. Nalazi se u Samoboru. Sastoji se od više lokacija, a jedna od njih je u starom gradu Samobor, skrivena u zidinama grada. Tu lokaciju nikako nisam uspijevao otkriti. Dolazio sam više puta, sam ili sa sinom. Dva puta me kiša potjerala. Na kraju sam ju ipak otkrio. Svaki puta sam joj bio toliko blizu, doslovno mi je bila pod nosom.


Post je objavljen 13.10.2009. u 21:54 sati.