Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO-a podupire Kai Eidea u polemici s Galbraithom

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izrazio je jučer potporu posebnom izaslaniku UN-a u Afganistanu Kai Eideu, kojeg je njegov bivši zamjenik Peter Galbraith optužio da je prikrivao razmjere prijevara na predsjedničkim izborima u Afganistanu 20. kolovoza.

"NATO u potpunosti podupire Misiju UN-a u Afganistanu, uključujući u ulogu koju je, u skladu sa svojim mandatom, imala u potpori afganistanskim izborima. Savez i ja osobno imamo puno povjerenje u posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Kai Eidea i pohvaljujemo njegove napore i odlučnost koju pokazuje kako bi pomogao Afganistanu u izgradnji bolje budućnosti", kaže se u poruci glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.

Glavni tajnika UN-a Ban Ki-moon smijenio je 30. rujna bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha s položaja Eideova zamjenika pošto je Galbraith svoga šefa optužio da je umanjivao važnost navoda koji su govorili o široko rasprostranjenim prevarama u korist afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija.

I norveški diplomat Kai Eide u nedjelju je priznao da je bilo "znatnih" izbornih prijevara, ali da su Galbraithovi navodi dijelom netočni, a dijelom izvučeni iz konteksta.

Potporu Eideu u nedjelju je dalo i švedsko predsjedništvo EU-a. "Europska unija čvrsto stoji iza posebnog izaslanika Kai Eidea i pohvaljuje njegove napore u pomaganju u izbornom procesu", kaže se u priopćenju švedskog predsjedništva.

Afganistanske izborne vlasti trebale bi do kraja ovoga tjedna dovršiti istrage o optužbama o masovnim prijevarama na predsjedničkim izborima i objaviti rezultate izbora, koji su održani još 20. kolovoza. Rezultati bi mogli potvrditi pobjedu Hamida Kazaija u prvom krugu ili pak održavanje drugog kruga s protukandidatom Abdulahom Abdulahom.

Očita je namjera da se prvi izbori u organizaciji afganistanskih vlasti prikažu kao vjerodostojni, kako bi novoizbrane vlasti imale legitimitet .

Poslije objave afganistanskih izbornih rezultata očekuje se da će američki predsjednik Barrack Obama odlučiti hoće li prihvatiti preporuku šefa američke vojske o slanju dodatnih 40.000 vojnika u zemlju.

Post je objavljen 13.10.2009. u 11:29 sati.