Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Misao
Izvorna ili Sljedbenicka

Misaona pojava kojom priroda obdaruje covjekovu Vrstu razvijala se u toku povijesti u njena dva razlicita smjera .
Ta dvojnost suprotnih pravaca, kao da se pojavljuje u nekoj vrsti piramidnoidnih oblika i dvaju suprostavljenih polozaja. Kod jednog kao da se misao odvija pocev od sire osnovice u pravcu svoje spice.
Druge u suprotnom pravcu, odnosno od svoje pocetne tocke kod vrha, te se siri u pracu vlastite osnovice.

Prva je pasivne naravi, sljedbenicka. Kao takva, na vjecnom je putu prema svom suzenju. Ne zavisi od sebe same vec od Vodilje koja se brine za njena putesenstva u pravcu vlastite nihilisticke spice prema vrhu piramide, gdje ce konacno smjestiti, na samom iglenom vrhu, svoju kruznu strku macije glave za vlastitim repom.

Druga je prirodno dijete prepusteno samome sebi. Kao takvoj, opstojnost joj izvire iskljucivo iz Sebstva. Od svoje aktivne i razvojne naravi,koja stremi u zivotna prostranstva: sto se dalje krece sve vise se preoblicuje, istrazujuci i prilagodjujuci novim dimenzijama , opipavanjem i propitkivanjem njihova svojstava, njihove uzrocnosti i posljedica, njihove racionalne dijalekticke naravi. Sirinjem se brze mijenja, brze umire, i iznova se radja novim saznanjima sto proisticu iz relativnih interakcija velicanstvenih tokova vjecnih prirodnih mijena.

Prva se radja posljedicno kod bica koja nisu nikada stekla boga u sebi samima, pridruzujuci se Rulji, koja ga je udaljila na nebesa, sto dalje od sebe sama.

Potonji iskljucivo zavise od suzivota sa Bogom integriranom u vlastitom bicu.

Prvi predaju sve odgovornosti za vlastite rabote Nebesima, drzeci pri zemlji tek utjerivace poreza za svoje liderske usluge. Predstavnici su joj najcesce izopacena stvorenja bezdusnih utjerivaca vlastitih materijalnih dobara.

Drugi digestiraju misli u sebi samima, po vlastitoj savjesti, vlastitom umijecu, sto proisticu iz osobene krhtosti, humanih poriva, vjecnih upita i neizvjesnosti, propitkivanja jucerasnjeg, razborite danasnjice, i stremljenja prema novoj sutrasnjici. Njeni su izraziti tipovi Homerov Nitko, Sheackesperov Hamlet, Cervatesov Don Kihot, Dostoyevskov Idiot, Nietzscheov Zaratustra.


Post je objavljen 12.10.2009. u 19:23 sati.