Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska priznaje ustavno ime Makedonije i nada se brzom rješenju spora između Grčke i Makedonije

Hrvatska priznaje Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom i nada se brzom rješenju spora oko imena između Makedonije i Grčke, izjavio je u petak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Bebić se sastao s predsjednikom makedonskog Sobranja Trajkom Veljanoskim s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i euroatlanskim integracijama, uključujući i makedonsko-grčki spor oko imena bivše jugoslavenske republike.

"Hrvatska je priznala Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom. Podupiremo napore Makedonije i Grčke da prevladaju taj problem koji je kočio Makedoniju u euroatlanskim procesima", rekao je Bebić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Veljanoskim.

Dodao je da spor oko imena ne utječe na operativnu suradnju Makedonije i Grčke koja je vrlo razvijena i dinamična.

Veljanoski smatra da je riječ o "iracionalanom sporu" koji ne bi trebao blokirati put Makedonije prema EU-u i NATO-u.

"To je iracionalan spor. Grčka je imala izbore i novu vladu i nadamo se nastavku intenzivnih pregovora", rekao je Veljanoski.

On očekuje da, neovisno o tome hoće li spor biti rješen ili ne, to neće utjecati na početak pregovora između Skopja i Bruxellesa. "Nadam se da će to biti do kraja godine", dodao je.

Bebić i Veljanoski razgovarali su o tome na koji način Hrvatska, koja je u travnju postala punopravna članica NATO-a i u poodmaklim je pregovorima s EU-om, može svojim iskustvom pomoći Makedoniji u euroatlanskim integracijama.

Oba sugovornika suglasila su se da bilateralni sporovi mogu usporiti, ali ne mogu zaustaviti proces integracije jugoistoka Europe, jer je on važan za cijelu Europu.

Post je objavljen 12.10.2009. u 12:33 sati.