Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svetaobitelj

Marketing

preporuka mjeseca listopada

razmišljajući o mističnoj poeziji, našla sam Nakladničku kuću Dominović, Zagreb, Hrvatske bratske zajednice 4 (zgrada NSK), Vlastita izdanja - NA NAŠIM IZVORIMA
Prenosim tekst sa njihove web stranice o knjizi Časne Anke Petričević, klarise:

"PETRIČEVIĆ, Anka

NA NAŠIM IZVORIMA

- Zagreb, 1997., 278 str., tvrdi uvez
- ISBN 953-6006-29-4

- broširano
- ISBN 953-6006-29-4

Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević), klarisa:

BOG JE LJUBAV
U ovome osebujnom studiozno-meditativnom djelu zbori o Božjoj egzistenciji; osvjetljuje putove do Ljubavi i osnažuje volju za prihvaćanje iste.
ODSJAJ VJEČNE LJUBAVI
U ovom drugom djelu otkriva duboku težnju ljudskoga duha za Bogom; prisutnu ideju najvišega bića u svim kulturama i civilizacijama te zahtjevnost života po etičko-moralnim normama.
U SJAJU DUHA
(interviewi)
U ovom djelu autorica otkriva bogatstvo unutarnjeg, duhovno-božanskog života, kojemu je princip Duh Božji, te mistično iskustvo.
ZNAK VJEČNOSTI
dramski rad povijesno-duhovno-mističnog sadržaja.
BOG PREBIVA MEĐU NAMA
recital.
MOJ VJEČNI IZVOR
pjesme s lirskim i domoljubnim akcentima.
MISTIČNE RUŽE
izbor iz lirike - mistična poezija kršćanskog nadahnuća.

U ovome svome djelu studija i ogleda iz književnosti, NA NAŠIM IZVORIMA, autorica S. Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević) obuhvatila je književnost kroz stoljeća, s naglaskom na našoj književnosti, istaknuvši MODERNU, s njezinim najvažnijim predstavnikom S. Strahimirom Kranjčevićem; preko Tina Ujevića, Dobriše Cesarića, Dragutina Tadijanovića, Jure Kaštelana do pjesnika najnovijega razdoblja, pišući i osvjetljujući djelo intuitivno-impresionističkom metodom, s misaono-refleksivnim akcentima i uz jednu višu dodatnu duhovno-mističnu dimenziju.

PROSLOV

Uz ostala svoja književno-teološka djela, predajem našoj javnosti i ove studije i oglede. U njima je, u presjeku, obuhvaćena književnost kroz stoljeća; posebno naša Moderna s njezinim njavažnijim predstavnikom Silvijem S. Kranjčevićem. Tekstovi su pisani psihološko-intuitivnom metodom, s misaono-refleksivnim akcentima.

Neki od tih tekstova pisani su u predsamostanskom razdoblju, u mojim studentskim danima, kao seminarski radovi (o A.Šantiću, A.Gradniku te studija o S.S.Kranjčeviću: "Uzvišenost i prokletstvo genija").

Drugi dio obuhvaća radove novijega - samostanskoga razdoblja (od Tina do pjesnikinje Ivne Talaja. r. 1967.). Poneki do sada nisu bili objavljeni, a neki su pak tiskani kao prilozi pojedinoj zbirci autora. Nadam se da ću i o drugim piscima - o kojima nema priloga u ovoj knjizi - tijekom vremena pisati.

Asocijacije i meditacije o autoru i njegovu djelu, iako pisane prije više godina, mogu se primijeniti i na naše prilike i događaje koje smo donedavno proživljavali.

Iako su mnogi književni kritičari dali svoje ocjene o našim književnicima - pjesnicima, nadam se da će biti prihvatljiv i moj prilog, pristup njima - uz "jednu višu dodatnu dimenziju", kako je istaknuo prof. Ivan Pandžić u svome pogovoru - osvijetljen snopom mističnoga svjetla, što otječe iz Izvora sjaja, ljepote i ljubavi, jer želim mnoga srca oplemeniti i duhovno-moralno osnažiti; preliti na njih ljubav koju i sama crpim iz vječnog Izvora ljubavi.

Autorica"

kraj citata

Hvala. Može bit netko uzme i čita.
Trčim ja po MISTIČNE RUŽE; ili bolje: bicikliram ja po MISTIČNE RUŽE puf - puf pjeva

Post je objavljen 12.10.2009. u 04:26 sati.