Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdesamobor

Marketing

Prisjećanje na sudbonosne dane

Hrvatska je prije 18 godina definitivno proglasila neovisnost kada je Hrvatski sabor na sjednici u podrumu zgrade INA-e donio odluku o prekidu svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom.
Ovaj blagdan obilježen je i u našem gradu polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika u Parku domovinske zahvalnosti te ispred križa kod Vojarne Taborec.
U Samoboru ovaj datum ima još jedno posebno značenje, jer je dan ranije zauzeta Vojarna Taborec, po nalogu Glavnog stožera HV-a. Na te dramatične dane u Samoboru podsjetio je ratni zapovjednik 151. brigade Adolf Paar, napominjaći da je general Tus dao tada jasan zadatak da vojarne u Samoboru i Velikoj Buni moraju pasti, jer u protivnom će Hrvatska država biti izgubljena budući da će JNA izvršiti opći napad na Zagreb. Nakon što je uspješno provedena akcija zauzimanja vojarne preuzeto je naoružanje iz nje i opremljene četiri brigade. Adolf Paar je istaknuo i da su ove uspješne akcije, koje su pridonijele sigurnosti, potpomogle da Sabor izglasa deklaraciju o neovisnosti pa je na kraju zahvalio svim pripadnicima 151. brigade koji su sudjelovali u akciji.
Zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec u prigodnom je govoru čestitao Dan neovisnosti, naglasivši da je puno života utkano u temelje naše države te da je i puno hrvatskih branitelja poginulo kako bi mi danas odali počast i proslavili ovaj blagdan.
Prije ovih govora vijenac su ispred spomenika u Parku domovinske zahvalnosti položili zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko i ratni zapovjednik 151. samoborske brigade Adolf Paar, da bi nakon toga svijeće zapalili predstavnici 151. brigade, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, policije, vatrogasaca, civilnih udruga, Crvenog križa, Matice hrvatske, ravnatelji škola i predstavnici mjesnih odbora.
Riječi molitve izrekao je samoborski kapelan Vlado Letinčić, a imena poginulih samoborskih i svetonedeljskih branitelja i svoju pjesmu pročitala je Vlasta Mažuranić.
M.Š.


Preneseno sa stranica Glasnika Samobora i Svete nedelje


Ovome bi još pridodao sjećanje na te dane, dane tkz. pada naše vojarne!

Iako sam tada bio još "mali" sjećam se tih trenutaka dok sam u podrumu vlastite kuće sa strepnjom čekao nekakve vijesti zajedno sa ostalim ukućanima i susjedima.
Naime, kako se uz ratna stradavanja uvijek vežu i požari, tako smo negdje pred jutro čuli da je vojarna "pala" da nekoliko "hangara" gori i da su vatrogasci tamo!

U jutarnjim su satima napokon došle i prve vijesti, pogašeno je...vojarna je naša....svi smo dobro...


Ili...također negdje u tim vremenima, kada je pala Petrinja....kada se samo čulo na radiju Samobor da i Samoborski vatrogasci kreću put Petrinje i Sisačke rafinerije....a znali smo, tata, deda, stric, i tko zna koliko još prijatelja i kolega je u tim vozilima....

No sve je srećom prošlost....tužna prošlost ...



Sada sam još dužan nekoliko vijesti, bilo je još nekoliko radnih akcija, i mali izlet na Dan otorenih vrata JVP-a Zagreb al o tome u sljedećem postu....a do tada...pozzz!!!

Post je objavljen 12.10.2009. u 00:38 sati.