Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sasapetkovic

Marketing

Mitch Mitchell - Jimi Hendrix - Axis: Bold As Love

Dragi moji,
Evo, nakon skoro dva mjeseca, napokon sam našao vremena da napišem novi post i uploadam novu online lekciju sviranja bubnjeva.

Ovaj put sam se fokusirao na (pokojnog) Mitcha Mitchella, meni jednog od najdražih bubnjara ikad. Ovaj genijalac, koji je 60-tih godina prošlog stoljeća bio smatran za jednog od najkvalitetnijih svjetskih bubnjara, tijekom svoje karijere je bio u konstantnoj usporedbi i "takmičenju" s Keith Moonom, bubnjarom britanskih The Who. I, dok je Moon bio "razbijač", totalni hard hitter sa svojim stilom, Mitchell je više koristio jazzerski pristup sviranju bubnjeva, koristeći kompleksne figure i prijelaze unutar Hendrixovih evergreen kompozicija.

Mitch Mitchell (pravog imena John Mitchell) je rođen 9. lipnja 1947. u Ealingu u Engleskoj. Kao dječak je nastupao u raznim BBC-jevim emisijama kao glumac, a u tinejdžerskim godinama se počeo zanimati za bubnjeve. Mitchell je početkom i sredinom 1960-tih svirao s velikim brojem bendova, na turnejama, kao i session glazbenik. Neki od grupa s kojima je svirao i snimao su Peter Nelson & The Travellers, the Riot Squad, the Pretty Things, te Georgie Fame & the Blue Flames, nakon kojih je počeo raditi s Hendrixom. Interesantno je da je Mitchell dobio posao u Hendrixovom bendu nakon iste audicije na kojoj je nastupao i velikan bubnjanja, Aynsley Dunbar. Nakon audicije, Hendrixov manager i Jimi su bukvalno bacali novčić da bi donijeli odluku hoće li posao dobiti Mitchell ili Dunbar. sretan

Mitchel je s Hendrixom snimio dva albuma-klasika: Hendrixov debi "Are You Experienced" i "Axis: Bold As Love". Dok je "Are You Experienced" pun hitova kao što su "Purple Haze" i "Foxey Lady", Hendrixov drugi album sadržava više eksperimentiranja na svim instrumentima i stilski je raznovrsniji. Upravo s drugog albuma vam želim interpretirati neke od prepoznatljivih ritmova Mitcha Mitchella. Ovaj prilog je sastavio vrhunski američki bubnjar i mentor Ed Breckenfeld, dok je moja malenkost jednostavno odsvirao ono što je Ed zapisao nakon preslušavanja ovih fantastičnih pjesama.

Inače, Mitchell je s Hendrixom svirao do Jimijeve prerane smrti 1970., s kratkim prekidom za vrijeme kojega je Hendrix svirao s The Band of Gypsys.

Mitch Mitchell je umro 12. studenog 2008. u Portlandu (USA). Ovaj bubnjar će uvijek glasiti za eponim fuzije rocka i jazza, za čovjeka koji je uspio iz Hendrixa izvući ono najbolje u svirci, tijekom koje su, kao što je sam Hendrix puno puta izjavio, jedan drugoga inspirirali.

Ispod je video clipa u kojemu sam svirao po notnom zapisu, kojega sam, nažalost, u međuvremenu izgubio. tuzan



Post je objavljen 10.10.2009. u 12:15 sati.