Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obama dobio Nobelovu nagradu za mir

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir zbog njegovih poziva na smanjenje zaliha nuklearnog oružja i rada za mir u svijetu, objavio je u petak Odbor za dodjelu nagrade u Stockholmu.



Odluka o dodjeli Nobelove nagrade za mir američkom predsjedniku Baracku Obami zatekla je američku administraciju, a glasnogovornik Bijele kuće saznao je vijest o tome od novinara, izvijestili su u petak američki mediji.
Bijela kuća je objavila da su predsjednika Obamu probudili nešto prije šest sati ujutro, kako bi ga obavijestili da je dobio Nobelovu nagradu za mir. Glasnogovornik Robert Gibbs saznao je od novinara da je Obama dobitnik nagrade za 2009. godinu, te telefonirao u Bijelu kuću da prenesu vijest njegovu šefu, izvijestio je Associated Press. Bijela kuća nije odmah komentirala odluku Nobelova odbora u Oslu, koja je zatekla američku administraciju, kao i ostatak svijeta.

Nobelov odbor prepoznao je Obamina napore na rješavanju složenih svjetskih pitanja, uključujući i inicijativu za oslobađanja svijeta od prijetnje nuklearnog oružja.

"Vrlo su rijetke osobe koje su poput Obama zaplijenile pozornost svijeta i dale njegovim narodima nadu u bolju budućnost", istakao je Nobelov odbor. Jagland je rekao da je odluka bila "jednoglasna" i da je donesena s lakoćom.
"Njegova je diplomacija utemeljena na konceptu da oni koji vode svijet moraju to činiti na temelju vrijednosti i pristupa koje dijeli većina svjetskog stanovnišva", kazao je Jagland. Obamino priznanje dolazi manje od godinu dana nakon što je postao prvi Amerikanac afričkog podrijetla koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD-u. On je četvrti američki predsjednik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, i treći koji je prima dok je na dužnosti.
Kuriozitet je da je Obama stupio na predsjedničku dužnost dva tjedna prije zaključenja roka za prijavu kandidata za Nobelovu nagradu za mir za 2009.

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade, koji je u petak prestižnu Nobelovu nagradu za mir dodijelio američkom predsjedniku Baracku Obami, odbacio je mišljenje da je ta odluka, s obzirom na to da je Obama predsjedničku dužnost preuzeo prije manje od devet mjeseci, bila preuranjena.



Post je objavljen 09.10.2009. u 16:06 sati.