Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bildt i Steinberg zatražili potporu građana BiH

Uoči sastanka s predstavnicima ključnih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine najavljenog za danas, ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg uputili su otvoreno pismo građanima Bosne i Hercegovine tražeći od njih potporu za diplomatske napore međunarodne zajednice čiji je cilj potaknuti provedbu nužnih reformi u toj zemlji.

U pismu koje je u četvrtak dostavljeno lokalnim medijima, Bildt i Steinberg podsjećaju kako su prije pet mjeseci potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden i visoki predstavnik Europske unije Javier Solana došli u Sarajevo s porukom da BiH ove godine može napraviti važan korak ka članstvu u NATO-u i europskim integracijama.

"Godina je na izmaku i sad je vrijeme za akciju", stoji u ovom pismu uz pojašnjenje kako je cilj zajedničke diplomatske ofenzive SAD i EU "naći izlaz iz političke pat-pozicije" u BiH.

Ključna pitanja koja valja riješiti su ispunjenje pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavilo Vijeće za provedbu mira (PIC) kako bi došlo do zatvaranja Ureda visokog predstavnika (OHR) odnosno njegova preustroja u ured specijalnog predstavnika EU (EUSR) te kako bi se provele ustavne reforme da se poboljša učinkovitost tijela vlasti na državnoj razini.

"Zemlja koja nema punu suverenost ne može biti vjerodostojan kandidat za članstvo u EU", konstatiraju Bildt i Steinberg no pri tom upozoravaju kako zatvaranje Ureda visokog predstavnika mora ići u pravcu procesa integracija a ne zaoštravanja stanja u zemlji.

Navode i to kako su njihova nastojanja temeljena na tri načela: suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, Daytonskom sporazumu te na potrebi za učinkovitijoj vlasti na državnoj razini.

Ta načela trebaju biti prioritet u prvoj fazi ustavnih reformi, pojašnjavaju Bildt i Steinberg, ali i navode kako je riječ samo o dijelu potrebnih mjera jer će biti nužno provesti i dodatne te sveobuhvatnije reforme.

"Mi nemamo iluzija", poruka je Bildta i Steinberga uz naznaku kako su svjesni da neće biti lako postići dogovor o potrebnim reformama jer izbori planirani za listopad 2010. već utječu na ponašanje političkih lidera u BiH.

Bildt i Steinberg o reformama u BiH trebali bi pregovarati s liderima pet stranaka-članica vladajuće koalicije te s predstavnicima oporbene Socijaldemokratske partije (PDP) i Partije demokratskog progresa (PDP).

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) najavljeno je zalaganje za jačanje državnih tijela vlasti dok su iz Stranke za BiH (SBiH) i HDZ 1990. najavili ponovno zalaganje za ukidanje tzv. entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH.

Sve hrvatske političke stranke iz BiH suglasile su se kako treba inzistirati na provedbi takvih mjera koje će Hrvatima u BiH jamčiti punu ravnopravnost.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je mogućnost prihvaćanja bilo kakvih reformi koje bi dovele u pitanje postojeće ovlasti dane entitetima.

Vezane vijesti: SAD i EU spremaju snažan pritisak na čelnike u BiH; EU i SAD sazvivaju sastanak političkih čelnika BiH; Bosna i Hercegovina zatražila priključenje MAP-u, akcijskom planu za članstvo; Odluku o pristupu BiH NATO-u daje Narodna skupština RS

Ovo je 1381. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 09.10.2009. u 08:03 sati.