Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Focaccia sendviči s namazom od mahuna

Volim dizana peciva i kruhove i pogače..., ali u slanim varijantama (ili barem «neutralnim»), sa slatkima varijantama imam problema: ne volim ih. Ne mogu reći da baš nikad ne jedem slatko pecivo, ali definitivno me ne privlače.

Slana/neutralna peciva mogla bih jesti svaki dan, i ništa drugo mi ne treba, ne trebaju čak biti ni nadjevena.
Jedino što me u nekim takvim kruhovima/pecivima/pogačama muči je maslinovo ulje, to mi nikad nije leglo (ni sjelo: )))
Najproblematičnija mi je focaccia koja «pliva» u maslinovom ulju, obično ima «čudan» miris, a često i okus, a pogotovo mi je problematična ako nema baš nikakav nadjev.
U nekakvoj knjižici s receptima našla sam razne varijacije na temu nadijevanja focaccia (još sam u fazi isprobavanja), a posebno mi se sviđaju focaccia sendviči.

Ovo nije recept iz te knjižice, nego iz nekakvih novina. I u taj recept nije uključena izrada focaccie, nego piše da je potrebna «1 velika pogača». Pogača može značiti svašta, ali kraj recepta je fotka i očito je da su ti sendviči rađeni «u focacci»: tijesto je jako tanko i na gornjoj kori ima milijun udubina (kakve se prstima rade na focacci).

I tako sam ja, budući da sam imala mahuna koje sam morala potrošiti, odlučila napraviti focaccia sendviče prema spomenutom receptu.
Focacciu sam napravila po receptu po kojem ju i inače radim, a nadjev za sendviče temelji se na spomenutom receptu (uz neke moje dodatke), ali sendviče ionako možete puniti čime hoćete.

Image and video hosting by TinyPic

Focaccia
15 g svježeg kvasca
1 čajna žlica šećera
200 ml mlake vode
350 g brašna + za miješenje
2 čajne žlice soli
6 žlica maslinovog ulja

Nadjev
300 g mahuna
2-3 žlice kiselog vrhnja
3 češnja češnjaka
1 žlica nasjeckanog peršinovog lišća
1 žlica nasjeckanog vlasca
1 žlica sjemenki sezama
3 kuhana jaja
rajčice
krastavac
mozzarella
ploške tvrdog sira
limunov sok
sol, papar


Stavite razmrvljeni kvasac u posudu i dodajte šećer i 100 ml mlake vode, promiješajte da se kvasac rastopi. Ostavite da se diže 15ak min.

U posudu stavite brašno (ne sve, ostavite par žlica brašna koje dodajte poslije, ako je potrebno) i 1 čajnu žlicu soli. U sredini napravite udubljenje.
Nabubreni kvasac promiješajte i onda ga ulijte u udubinu, dodajte preostalu vodu i 3 žlice ulja.
Miješajte smjesu drvenom kuhačom da se sastojci povežu u neravnu i neujednačenu kuglu, po potrebi dodajte brašno.

Radnu površinu posipajte s malo brašna i na nju stavite tijesto iz posude. Rukama oblikujte kuglu od tijesta. (Nemojte dodavati previše brašna jer će to pokvariti strukturu tijesta.)
Pritisnite tijesto da se malo istegne. Uzmite donji dio tijesta, pa ga savijte prema sebi, zatim ga odgurnite dlanom. Savijanjem ručnog zgloba opet presavijte tijesto prema sebi, preokrenite pa ga zatim opet odgurnite. Lagano ponavljajte te pokrete uz najlakši mogući dodir (oko 7-8 minuta).

Kad je tijesto dovoljno čvrsto i više se ne lijepi, podignite ga i njime nekoliko puta udarite u radnu površinu (tako će se razviti gluten). Tijesto je gotovo kada je glatko i podatno. Ispod površine morali bi se vidjeti zračni mjehurići, a ako ga pritisnete dlanom, mora se vratiti u početni položaj.

Kad je tijesto zamiješeno stavite ga u zdjelu i pokrijte krpom. Ostavite ga na toplom da se diže (oko 1 i pol sat, ovisi o temperaturi, kvascu…).

Jeli se tijesto dovoljno diglo, možete provjeriti tako da ga lagano gurnete prstom, ako otisak ostane, tijesto je spremno.
Dignuto tijesto mijesite 2-3 min. na radnoj površini.

Tijesto stavite na nauljeni lim pa rukama pa ga rastegnite (u pravokutnik ili krug) da bude debelo oko 1 cm. Prstima napravite udubine na tijestu pa ga nakapajte ostatkom ulja i posipajte 1 čajnom žlicom soli.

Ispecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva.

Pečenu focacciu ostavite da se ohladi.

Ohlađenu focacciu narežite na oko 8 jednakih četvrtastih komada, svaki komad prerežite jednom vodoravno da možete raditi sendviče.


Mahune skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ih, dodajte im kiselo vrhnje pa sve usitnite štapnim mikserom u glatki namaz. Začinite ga limunovim sokom, solju i paprom te dodajte sitno nasjeckani češnjak, sezam i začinsko bilje.

Rajčice očistite i vodoravno narežite na okrugle ploške (debele oko 0,5 cm), stavite ih na papirnati ubrus da upije višak tekućine.
Krastavac ogulite i narežite na okrugle ploške.
Mozzarellu narežite na okrugle ploške.
Jaja narežite na okrugle ploške.

Na donji dio narezanih komada focaccie namažite namaz od mahuna, pa na njega složite ploške mozzarelle, tvrdog sira, jaja, rajčice i krastavca, lagano posolite i popaprite i odozgo prekrijte drugim komadom focaccie.


Sendviče napravite tek netom prije posluživanja jer će namaz, rajčica i mozzarella prilikom dužeg stajanja navlažiti i razgnjecaviti focacciu.





Post je objavljen 08.10.2009. u 08:08 sati.