Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pahor: s Hrvatskom se mijenja perspektiva "zapadnog Balkana"

Slovenski premijer Borut Pahor (na slici) izjavio je u protekli petak u Podgorici kako će se završetkom pregovora o pristupu Hrvatske Europskoj uniji promijeniti perspektiva "zapadnog Balkana" u smislu proširenja Unije.

"Nastavkom i uspješnim završetkom pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju (EU) bit će promijenjena perspektiva 'zapadnog Balkana' u cjelini, u smislu proširenja Unije", izjavio je Pahor i obećao da će Slovenija poduprijeti Crnu Goru u nastojanju da postane članicom EU-a.

Pahorov posjet Podgorici prvi je službeni posjet nekog predsjednika slovenske vlade Crnoj Gori od kada je postala suverena.

Nakon razgovora s predsjednikom crnogorske vlade Milom Đukanovićem Pahor je kao "bitaan korak" naveo nastavak hrvatskih pregovora za ulazak u Europsku uniju.

"To se dogodilo zato što su se Slovenija i Hrvatska sporazumjele da će poticati uzajamnu suradnju i Ljubljana će i dalje podupirati Zagreb u nastojanjima da uđe u EU", rekao je Pahor.

Ustvrdio je da će prije ulaska Hrvatske u EU biti riješeno hrvatsko-slovensko granično pitanje.

Slovenija će, dodao je Pahor, učiniti sve da svoje partnere u EU uvjeri da je proširenje Unije potrebno. "Slovenija će sigurno biti sponzor proširenja EU-a", ustvrdio je.

Ocijenivši da je crnogorsko-slovenska suradnja izvrsna te da će dvije zemlje učiniti sve da je još više unaprijede, najavio je da će Slovenija i dalje podupirati Crnu Goru na putu prema EU i NATO-u te nuditi razvojnu pomoć".

Predsjednik crnogorske vlade Đukanović zahvalio je Pahoru na stalnoj potpori Slovenije Crnoj Gori na tom putu.

Ovo je 1372. blog post na OPSA blogu

Post je objavljen 05.10.2009. u 07:37 sati.